r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nieuwe NAVO-chef Rasmussen heeft tact en charisma

zaterdag 1 augustus 2009, 12:57

BRUSSEL (ANP) - Met Anders Fogh Rasmussen, de opvolger van Jaap de Hoop Scheffer, krijgt de NAVO een volgens analisten competente en doelgerichte secretaris-generaal.

Rasmussen (56) is de eerste Scandinaviër die de topfunctie van het bondgenootschap gaat vervullen. Nederland leverde al drie NAVO-chefs. Naast De Hoop Scheffer ging het om Dirk Stikker en Joseph Luns.

De liberaal en financieel specialist Rasmussen is bijna acht jaar premier van Denemarken geweest. Hij geldt als een van de trouwste bondgenoten van de Verenigde Staten, het machtigste land binnen de militaire organisatie. Direct na zijn beëdiging in 2001 schaarde Rasmussen zich achter de toen net begonnen Amerikaanse president George W. Bush. De twee ontmoetten elkaar acht keer en werden goede vrienden.

De nauwe banden met Bush leverden hem kritiek op van de oppositie in Denemarken, die wordt geleid door de sociaaldemocraten. Die vond dat Rasmussen en zijn kabinetten de VS slaafs volgden, bijvoorbeeld rond de invasie van Irak. Ondanks massale protesten stuurde de Deense regering militairen naar Irak. In 2007 haalde Denemarken de troepen terug uit dat land, nadat er acht militairen waren gesneuveld.

Het land heeft nog wel circa zevenhonderd militairen gestationeerd in Afghanistan. Denemarken verloor al 21 manschappen tijdens de missie in het door oorlog verwoeste Aziatische land. Rasmussen pleitte er eerder al voor dat de NAVO-lidstaten meer troepen naar Afghanistan sturen.

De Deense politicus, getrouwd en vader van drie kinderen, spreekt vloeiend Engels en Frans. Hij staat bekend als een goede organisator die tact koppelt aan charisma en die vrijwel nooit zijn zelfbeheersing verliest. Dat hij resultaten kan bereiken, bleek onder meer in 2002 toen Denemarken voorzitter was van de Europese Unie. Rasmussen slaagde erin steun te verwerven voor de uitbreiding van de Unie met tien nieuwe lidstaten uit met name Oost-Europa.

Rasmussen ontpopte zich in het verleden als een felle verdediger van het recht op de vrijheid van meningsuiting. Volgens hem is dat ,,de hoeksteen van de democratie''.

De Deen liet het niet alleen bij woorden. Tijdens de internationale rel rond de spotprenten van de profeet Mohammed bleef hij achter de krant staan die ze had gepubliceerd. ,,In Denemarken marchanderen we niet met de persvrijheid'', zei de premier. Het kostte hem bijna zijn baan bij de NAVO, omdat het grotendeels islamitische Turkije hem lang niet wilde accepteren.

De Deen staat niet alleen bekend om zijn intellect, maar ook om zijn volgens velen fraaie uiterlijk. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi maakte daar in 2002 een grap over. ,,Rasmussen is niet alleen een geweldige collega, maar heeft ook nog eens een fantastisch uiterlijk. Hij ziet er zelfs zo goed uit dat ik erover denk hem voor te stellen aan mijn vrouw'', aldus Berlusconi, wiens huwelijk toen nog niet op de klippen was gelopen.

Terug naar boven