r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dansk Folkeparti (DF)

Logo Deense Volkspartij

De Deense Volkspartij (Dansk Folkeparti) is een politieke partij in Denemarken. De partij staat uiterst rechts in het politieke spectrum en kan gezien worden als een gematigde variant van de PVV. Op dit moment zit de Deense Volkspartij in de oppositie.

De Deense Volkspartij is eurosceptisch en is tegen invoering van de euro. Belangrijkste programmapunt is een streng immigratiebeleid. De partij ziet de toename van het aantal moslims als een bedreiging en wijst een multiculturele samenleving af. De partij is voor strengere straffen, dierenwelzijn, hogere defensie-uitgaven, steun aan Israël en afschaffing van het recht op belediging.

De partij steunde van 2001 tot 2011 de minderheidskabinetten van Venstre en de Conservatieve Volkspartij. Bekende voorvrouw van de in 1995 opgerichte partij was Pia Kjærsgaard.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2014 ontving de Deense Volkspartij de meeste stemmen en behaalde daardoor 4 zetels. De partij is aangesloten bij de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers.

Terug naar boven