r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

D66 boos over gesprekken met VS over bankgegevens

maandag 27 juli 2009, 14:52

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie mag met de Verenigde Staten onderhandelen over het verlenen van toegang tot Europese bankgegevens. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben dat maandag besloten. D66 reageert woedend op dit besluit.

Volgens Europarlementariër Sophie in 't Veld heeft Europees Commissaris Jacques Barrot (Justitie) vorige week nog toegezegd dat eerst het Europees Parlement zou worden geraadpleegd. Ze spreekt van ,,een onaangename verrassing''. D66-senator Hans Engels heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) over het onderwerp.

De Amerikanen willen graag toegang hebben tot de bankgegevens omdat ze die zeggen nodig te hebben in de strijd tegen het terrorisme. Maar enkele jaren terug oordeelden de Europese privacytoezichthouders dat het gebruik van de gegevens in SWIFT, een organisatie die het betalingsverkeer tussen banken in de EU en de VS regelt, in strijd was met EU-richtlijnen.

De D66'ers In 't Veld en Engels wijzen erop dat dat in 2007 is beslist de Amerikanen af te sluiten van toegang tot SWIFT, een systeem dat bankgegevens uitwisselt. Ze willen weten waarom de Europese Commissie nu toch met de Amerikanen mag praten over toegang tot bankinformatie, zonder dat met Tweede en Eerste Kamer of het Europarlement is gesproken over een onderhandelingsmandaat.

Ook in Duitsland is het besluit om met de VS te onderhandelen niet goed gevallen. Partijleider Horst Seehofer van regeringspartij CSU sprak tegen persbureau DPA van ,,een schandaal''.

Eurocommissaris Barrot probeerde maandag de kritiek te temperen. Volgens hem is er geen sprake van dat de Amerikanen ,,een blanco cheque'' krijgen.

Terug naar boven