r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Conservative Party (Verenigd Koninkrijk)

De Conservatieve Partij (Conservative Party) is een politieke partij in het Verenigd Koninkrijk. Van oudsher stond de partij aan de rechterkant van het politieke spectrum. Tegenwoordig wordt de partij eerder als centrumrechts gezien. Hiermee is de partij te vergelijken met het CDA, al zijn er op economisch gebied ook overeenkomsten met de VVD. De partij staat ook bekend als 'de Tories'.

De partij was lange tijd (onder meer in 1979-1997) aan de macht. Vooraanstaande leiders van de Conservatieve Partij waren sir Winston Churchill, Anthony Eden, Ted Heath en Margaret Thatcher. Andere bekende namen van recente leiders zijn Tony Blair, David Cameron, Theresa May en Boris Johnson.

De partij is voor een beperkte rol van de overheid en voor verlaging of versoepeling van belastingen. De Conservatieve Partij staat een strikt immigratiebeleid voor, waarbij alleen immigranten die kunnen bijdragen aan de economie van het Verenigd Koninkrijk welkom zijn. De partij ziet het gezin als hoeksteen van de samenleving en is voor sterke gezagshandhaving met meer bevoegdheden voor de politie. In ethische kwesties stellen de Conservatieven zich behoudend op.

Terug naar boven