r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Conservative Party (Verenigd Koninkrijk)

Logo Conservative Party (VK)

De Conservatieve Partij (Conservative Party) is een politieke partij in het Verenigd Koninkrijk. Van oudsher stond de partij aan de rechterkant van het politieke spectrum. Tegenwoordig wordt de partij eerder als centrumrechts gezien. Hiermee is de partij te vergelijken met het CDA, al zijn er op economisch gebied ook overeenkomsten met de VVD.

Sinds de verkiezingen van 2010 vormden de Conservatieven samen met de Liberaal-Democraten een coalitiekabinet, onder leiding van David Cameron. In 2015 behaalden zij zelfs de absolute meerderheid. Na het referendum in 2016, waarbij een meerderheid voor uit de EU treden (Brexit) stemde, trad Cameron af. Sindsdien was Theresa May de partijleider. Na het uitroepen van nieuwe verkiezingen in 2017, vormden de Conservatieven een minderheidskabinet met gedoogsteun van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP). Boris Johnson volgde May in juli 2019 op als partijleider.

De partij was lange tijd (onder meer in 1979-1997) aan de macht. Vooraanstaande leiders van de Conservatieve Partij waren sir Winston Churchill, Anthony Eden, Ted Heath en Margaret Thatcher.

De partij is voor een beperkte rol van de overheid en voor verlaging of versoepeling van belastingen. De Conservatieve Partij staat een strikt immigratiebeleid voor, waarbij alleen immigranten die kunnen bijdragen aan de economie van het Verenigd Koninkrijk welkom zijn. De partij ziet het gezin als hoeksteen van de samenleving en is voor sterke gezagshandhaving met meer bevoegdheden voor de politie. In ethische kwesties stellen de Conservatieven zich behoudend op.

De Conservatieven kijken zeer sceptisch naar Europa. De partij is tegen invoering van de euro. Wel wil de partij een goede relatie met de Europese Unie onderhouden en is de partij van mening dat thema's als klimaatverandering en ontwikkelingshulp (ook) op Europees niveau moet worden aangepakt. De partij is aangesloten bij de Europese Conservatieven en Hervormers en behaalde 20 zetels tijdens de Europese Parlementsverkiezingen in 2014.

Terug naar boven