r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD)

In de fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) (Europe of Freedom and Direct Democracy (EFDD)) werken enkele van de eurosceptische partijen in het Europees Parlement samen, waaronder de Britse Independence Party (UKIP) en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging. De fractie telt 45 leden afkomstig uit 8 lidstaten. De Brit Nigel Farage leidt het samenwerkingsverband.

De partij is uitgesproken eurokritisch en wil veel bevoegdheden van het Europese niveau terughalen naar het nationale niveau.

Na het vertrek van de SGP per juli 2014 maakt er geen Nederlandse partij meer deel van uit.

U ziet nu de basisversie van de tekst
U ziet nu de uitgebreide versie van de tekst

1.

Positie

De EFDD komt grotendeels voort uit de Fractie Onafhankelijkheid/Democratie die op haar beurt weer voortkwam uit de fractie Europa van Democratieën en Diversiteiten. De voorlopers van de EFDD kenden wisselend succes, en hebben te maken gehad met enig verloop in de aangesloten partijen. Kernpunt in alle vormen van samenwerking was altijd het terughalen van bevoegdheden van de EU naar de lidstaten en een stop op verdere Europese integratie.

Na de verkiezingen in 2014 ondervond de EFDD hinder van een ander samenwerkingsverband van uitgesproken eurokritische partijen: de European Alliance for Freedom. De meeste bij de EFDD aangesloten partijen wilden echter niets hebben van de meer nationalistische en meer extremistisch ingestelde partijen die de kern van dat samenwerkingsverband vormden.

De fractie is gelieerd aan de partij Alliantie voor directe democratie in Europa.

2.

Historische ontwikkeling

Met het opstappen van een Lets lid van de fractie op 16 oktober 2014 voldeed de EFDD niet aan de voorwaarden om als volwaardige Europese fractie te kunnen worden aangeduid, namelijk dat de leden uit ten minste 7 lidstaten afkomstig zijn. Op 20 oktober sloot de Pool Robert Iwaszkiewicz zich echter bij de fractie aan.

In 2015 stapte één UKIP-lid over naar de nieuwgevormde ENF-fractie. In 2016 ging een lid van Alternative für Deutschland (AfD) van de ECR-fractie naar de EFDD en stapten twee leden van UKIP uit de fractie. De Vijfsterrenbeweging stemde in januari 2017 voor een vertrek uit de EFDD-fractie, maar kwam hierop terug toen toetreding tot een andere fractie onmogelijk bleek. In de nasleep verlieten wel twee leden van de partij de EFDD-fractie. In oktober 2017 traden drie Franse europarlementariërs van de 'Patriottes' toe tot de fractie. Op 13 februari 2018 verliet David Borrelli, lid van de Vijfsterrenbeweging en voormalig fractieleider, de EFDD.

3.

Aangesloten partijen

Land

Aantal zetels

Partij of partijen

Duitsland

1

Alternatieve für Deutschland (AfD)

Frankrijk

4

Les patriotes - De patriotten

Italië

14

Movimento 5 Stelle (M5S) - Vijfsterrenbeweging

Litouwen

1

Partija Tvarka ir teisingumas (TT) - Orde en recht

Polen

1

Kongres Nowej Prawicy - Congres van het Nieuwe Rechts

Tsjechië

1

Strana svobodných občanů (Svobodní) - Partij van de Vrije Burgers

Verenigd Koninkrijk

20

United Kingdom Independence Party (UKIP)

Zweden

2

Sverigedemokraterna (SD) - Zweedse Democraten

De EFDD heeft geen leden uit Nederland.

 

4.

Nederlandse leden (0)

fotonaampartij

5.

Meer informatie

Terug naar boven