r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement kiest Poolse oud-premier Jerzy Buzek als nieuwe voorzitter

dinsdag 14 juli 2009, 5:02

STRAATSBURG (ANP) - De nieuwgekozen leden van het Europees Parlement kiezen dinsdagochtend vrijwel zeker voor het eerst een Oost-Europeaan als nieuwe voorzitter. De Poolse oud-premier Jerzy Buzek (69) heeft de steun van de christendemocraten en socialisten, samen een meerderheid.

Enige tegenkandidaat van de christendemocraat is de Zweedse Eva-Britt Svensson (62), Europarlementslid namens het linkse anti-Europese Vänsterpartiet.

De meeste van de 25 Nederlandse Europarlementsleden kiezen voor Buzek, zo blijkt uit een rondgang. ,,Hij zou de eerste voorzitter worden uit een van de nieuwe lidstaten. Dat is een belangrijk teken'', zegt Bas Eickhout (GroenLinks), die ook vindt dat Buzek aan de progressieve kant van de christendemocraten staat.

De SP kiest echter voor Svensson. ,,Het is heel goed als een vrouw weer eens het Europarlement gaat leiden'', vindt SP-leider Dennis de Jong. De PVV steunt geen van beide kandidaten. Barry Madlener: ,,Geen van beiden heeft beloofd om het parlement minder belangrijk te maken of Nederland geld terug te geven. De verkiezing is toch al een wassen neus. Zo hoort het niet''.

Terug naar boven