r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Labour Party (Verenigd Koninkrijk)

Logo Labour party

De Arbeiderspartij (Labour Party) is de sociaaldemocratische partij van het Verenigd Koninkrijk en werd opgericht in 1900. Labour is een centrumlinkse partij, te vergelijken met de Nederlandse PvdA. De Labour Party heeft sterke banden met de socialistische vakbond, al is die band minder hecht dan vroeger. Sinds de parlementsverkiezingen van 2010 zit de partij in de oppositie. In september 2015 werd de linkse Jeremy Corbyn partijleider. Hij werd in april 2020 opgevolgd door Keir Starmer. In het verleden waren onder meer Harold Wilson, Neil Kinnock, Tony Blair en Gordon Brown voormannen van de Britse arbeiderspartij.

De Labour Party is over het algemeen voor een sterke overheid, maar aan het einde van de 20e eeuw schoof zij op naar het centrum. Zo wil de partij mensen voor de ergste nadelen van een economische crisis behoeden door het stimuleren van banen (aanbieden van opleidingen) in plaats van een uitkering aan te bieden. De Labour Party is voor een rechtvaardig, maar streng asielbeleid. Enerzijds moet tegen illegale immigratie streng worden opgetreden. Anderzijds wil de partij 'goede' immigranten (die komen werken en/of studeren) niet onnodig afschrikken.

De Labour Party vindt dat het Verenigd Koninkrijk veel voordeel heeft van Europese economische samenwerking. Zij staat ook positief tegenover betere internationale samenwerking op het gebied van immigratie en klimaatverandering en is dan ook aangesloten bij de Partij van de Europese Sociaaldemocraten. Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen in 2014 behaalde de partij 20 zetels.

Terug naar boven