r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Breuk in Europese alliantie SGP en ChristenUnie

maandag 22 juni 2009, 12:44

BRUSSEL (ANP) - De ChristenUnie en SGP zetten in Europa na 25 jaar een punt achter hun samenwerking. Oorzaak voor de breuk vormt het SGP-standpunt dat vrouwen in de politiek geen rol mogen spelen als parlementariër of bestuurder.

Die opvatting stuit op onbegrip bij de fractie van de Britse conservatieven in het Europees Parlement. ChristenUnie en SGP hebben gezamenlijk met één lijst deelgenomen aan de Europese verkiezingen en wilden toetreden tot de fractie van de European Conservatives and Reformists (ECR).

De Britse conservatieven eisen echter dat de SGP haar standpunt over de positie van vrouwen bijstelt. De staatkundig gereformeerden weigeren dat. De ChristenUnie heeft nu zelfstandig besloten verder te gaan met de conservatieve fractie in Brussel. Lijsttrekker Peter van Dalen van ChristenUnie/SGP zal toetreden tot de ECR.

De SGP laat weten dat ze onmogelijk concessies kan doen aan haar vrouwenstandpunt. ,,De SGP gaat over haar eigen opvattingen en niemand anders.'' Bas Belder, voor het SGP-smaldeel gekozen als Europarlementariër, weet nog niet hoe hij nu gaat opereren in Brussel.

De SGP vindt de scheiding met ChristenUnie treurig en spreekt van een onverkwikkelijke gang van zaken. De ChristenUnie slaat de deur niet helemaal dicht en meldt dat er nog besprekingen lopen over toetreding van SGP-europarlementariër Belder tot de conservatieve fractie.

Naast Van Dalen van de ChristenUnie zitten in de nieuwe fractie van 55 leden de Nederlander Derk Jan Eppink namens de Belgische Lijst Dedecker (LDD), 26 leden van de Britse Conservatieve Partij en partijen uit Hongarijë, Letland, Polen, Hongarijë, Finland en Tsjechië.

De nieuwe centrumrechtse fractie zal qua omvang de vierde zijn in het Europese Parlement. ,,De nieuwe fractie is voor een Europese Unie die zich toelegt op de essentiële kerntaken en breekt met de illusie van een 'Verenigde Staten van Europa' die onder andere een Europese belasting wil invoeren en een Europese en een Europese schuldenberg wil opbouwen'', aldus Derk Jan Eppink.

Terug naar boven