r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Wie komen er voor Nederland in het Europarlement?

donderdag 11 juni 2009, 17:03

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad heeft donderdag de definitieve uitslag bekendgemaakt van de Europese verkiezingen. Een overzicht van de 25 Nederlandse Europarlementariërs.

Inhoud

1.

CDA

Wim van de Camp (CDA, 579.775 stemmen): Tweede Kamerlid sinds 1986, de laatste jaren woordvoerder asielbeleid. Onder meer bekend van het 'klasje van Wim' waarin hij nieuwe CDA-Kamerleden wegwijs maakte. Was Europees lijsttrekker voor zijn partij. Fervent motorrijder.

Ria Oomen-Ruijten (CDA, 70.388): Langstzittende (twintig jaar) Nederlandse Europarlementslid ooit. Het CDA vond het wel genoeg, maar vanaf de onderste plaats op de lijst verwierf de politica uit Maasbracht in Limburg zoveel voorkeurstemmen dat ze nog vijf jaar naar Brussel en Straatsburg mag. Is nu onder meer rapporteur voor het EP over de toetreding van Turkije.

Corien Wortmann-Kool (CDA, 48.270). Ex-onderneemster uit Zeist. Besliste in het parlement sinds 2004 vooral over verkeer, zoals de regels voor rijbewijzen en vrijer vrachtvervoer. Is vicevoorzitter van de Europese christendemocratische partij en staat op het punt vicefractievoorzitter te worden van de circa 250 leden tellende fractie.

Esther de Lange (CDA, 43.406): Europarlementslid sinds 2007, na een lange periode als assistent van Europarlementslid Albert Jan Maat. De Waddinxveense komt op voor de belangen van de boeren, zoals in haar strijd voor Europees schoolfruit en tegen namaakkaas en tegen de import van gechloreerd Amerikaans kippenvlees.

Lambert van Nistelrooij (CDA, 41.846): Europarlementslid sinds 2004. De Brabander uit Diessen heeft oog voor de belangen van het bedrijfsleven bij milieubesluiten. Verzette zich tegen strenge milieu-eisen bij tankstations en vroeg uitstel voor normen voor biobrandstoffen. Wil het WK voetbal 2018 naar Nederland en België halen. Pronkt daarbij met zijn verwantschap met de ex-international Ruud.

2.

PvdA

Thijs Berman (PvdA, 372.060): Europarlementslid sinds 2004. De Groningse oud-radioverslaggever uit Moskou en Parijs houdt zich bezig met ontwikkelingshulp. Gaf de aanzet voor een speciaal EU-fonds van 1 miljard euro voor Afrikaanse boeren die leden onder de dure voedselprijzen vorig jaar. Won vorig jaar zeer nipt de verkiezing tot lijsttrekker.

Emine Bozkurt (PvdA, 66.385): Europarlementslid sinds 2004. De Zaandamse is een van de weinige Europarlementsleden van Turkse afkomst. Ze formuleert namens het parlement het standpunt over de vrouwenrechten in Turkije. Ze strijdt in Brussel ook tegen racisme in sport en wil meer zendtijd voor vrouwensport.

Judith Merkies (PvdA, 18.553): Lid van PvdA-bestuur afdeling Brussel. Werkzaam als programmamanager media-programma bij de Europese Commissie. Eerder directeur van de Federatie Filmbelangen. Verdrong met voorkeursstemmen kandidaat Jan Cremers van de derde plek.

3.

VVD

Hans van Baalen (VVD, 367.796): Kamerlid sinds 1999. Vooral actief op de terreinen buitenlands zaken en defensie. Bij deze verkiezingen lijsttrekker voor zijn partij. De Hagenaar was in het verleden directeur bij Deloitte Consulting en internationaal secretaris van de VVD.

Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, 52.184): Europarlementslid sinds 2004. Zet zich in voor een vrijer vrachtvervoer en tegen illegale immigratie. Staat bekend om alledaags taalgebruik. Vroeg de EU-regeringsleiders eens ,,op welke planeet'' ze leven, omdat de EU het gependel naar Straatsburg niet afschaft. Stemde als een van de weinigen tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije.

Toine Manders (VVD, 34.973): Brabander uit Asten is Europarlementslid sinds 1999. Voert non-stop campagne om Europa bekender te maken. Deelde gratis EU-vlaggen uit op scholen en maakt eigen programma's op regionale tv-zenders. Houdt zich bezig met de interne markt van de EU, zoals de gsm-tarieven. Werd door collega's uitgeroepen tot invloedrijkste Europarlemenslid op dit vakgebied.

4.

GroenLinks

Judith Sargentini (GroenLinks, 321.744): Lijsttrekker voor haar partij. Actief als gemeenteraadslid in Amsterdam, sinds 2006 als fractievoorzitter. Eerder werkzaam bij de Landelijke Studentenvakbond en als consultant voor progressieve ontwikkelingsorganisaties. Streed tegen bloeddiamanten, waarmee bloedige conflicten in Afrika worden gefinancierd.

Bas Eickhout (GroenLinks, 13.782): Senior beleidsonderzoeker bij het Planbureau voor de leefomgeving. Schreef de afgelopen twee verkiezingen mee aan het Europese programma van de partij. Deed mee aan de interne lijsttrekkersverkiezing maar legde het af tegen Sargentini. Schreef mee aan het klimaatrapport van het IPCC dat de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Marije Cornelissen (GroenLinks, 14.486): Voorzitter van de stadsdeelraad Amsterdam Zuideramstel. Was actief in partijfuncties, onder meer bij de fractie in het Europees Parlement en bij het landelijk partijbureau.

5.

SP

Dennis de Jong (SP, 194.359): De SP-lijsttrekker was lang actief als ambtenaar (onder meer asielzaken) en diplomaat (onder meer bij de NAVO). Werkte in Brussel als adviseur bij de Europese Commissie. Promoveerde in 2000 op een proefschrift over de vrijheid van meningsuiting.

Kartika Liotard (SP, 32.426): Europarlementslid sinds 2004. Profileert zich op onderwerpen zoals de gezondheidszorg, waarbij ze zich verzet tegen marktwerking. Slaagde erin de Europese regels tegen 'fout hout' aan te scherpen.

6.

ChristenUnie/SGP

Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP, 209.947): Lijsttrekker namens ChristenUnie/SGP. Hoofdinspecteur voor de binnenvaart bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Was al eens medewerker van een Europarlementslid. Verloor vijf jaar geleden nog de strijd om het Europese lijsttrekkerschap van Hans Blokland .

Bas Belder (ChristenUnie/SGP, 53.450): De oud-journalist van het Reformatorisch Dagblad is door het parlement belast met het delicate standpunt over de handel met China. Probeert in zijn teksten steeds kritiek op de mensenrechten op te nemen. Bezoekt kindertehuizen in Bulgarije, om daar misstanden aan te pakken.

7.

D66

Sophie in 't Veld (D66, 433.957): Europarlementslid sinds 2004. Werkte tot dusver als eenmansfractie zeer hard voor vooral privacy. Onder meer over de gegevens die luchtvaartmaatschappijen afstaan aan de VS en de opslag van telefoon- en mailgegevens.

Marietje Schaake (D66, 18.662): Zelfstandig ondernemer. Adviseert bedrijven en overheden. Was als medeoprichter betrokken bij Inovo bv, een bedrijf dat helpt bij investeringen in projecten in Turkije. Kreeg in 2007 een prijs voor uitzonderlijk leiderschap op het gebied van mensenrechten.

Gerben Jan Gerbrandij (D66, 18.107): Is al lange tijd actief binnen de partij. Was persoonlijk medewerker van Europarlementariër Doeke Eisma. Trad op als politiek adviseur van oud-staatssecretaris Gerrit Ybema. Politiek adviseur bij het ministerie van Landbouw en sinds 2007 internationaal secretaris van D66.

8.

PVV

Barry Madlener (PVV, 382.610): Lid van de Tweede Kamer sinds november 2006. Zat daarvoor in de Rotterdamse gemeenteraad voor Leefbaar Rotterdam. Voert in de Kamer vooral het woord over Verkeer en Waterstaat en VROM. Was eerder makelaar. Haalde bij de Europese verkiezingen meer stemmen dan lijstduwer en partijleider Geert Wilders.

Louis Bontes (PVV, 6751): Districtscommandant haven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Was werkzaam op diverse scheepswerven en actief in meerdere functies bij de politie in Rotterdam.

Daniël van der Stoep (PVV, 5650): Beleidsmedewerker bij de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Houdt zich daar vooral bezig met binnenlandse zaken, defensie en Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken.

Laurence Stassen (PVV, 17.880): Regionale bekendheid in Limburg waar ze voor TV Limburg televisieprogramma's presenteerde.

Terug naar boven