r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Signature of two Joint Declarations between the EC and Mexico

Berlaymontgebouw
datum 11 juni 2009 09:00
aanwezigen J. (Ján) Figel' e.a.
organisatie Europese Commissie (EC)

Participation of Ján Figel', Member of the EC in charge of Education, Training, Culture and Youth, and Sandra Fuentes-Beráin Villenave, Head of the Mission of Mexico to the EC at the signature of two Joint Declarations between the EC and Mexico to reinforce their co-operation in the form of a policy dialogue on key issues in education and culture.


1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'eurocommissarissen' genoemd. Elke eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 28 eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van eurocommissarissen. De eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Meer over...

Terug naar boven