r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De PVV krijgt weerwoord in het Europarlement

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL), gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2009.
Logo GroenLinks

GroenLinks-lijsttrekker Judith Sargentini blogt deze week ook op de website van Trouw. We publiceren de berichten ook op op Zin in Europa.

Het is raar dat we in Nederland al gestemd hebben, terwijl de meest EU-landen pas zondag hun Europese volksvertegenwoordigers kiezen. Ik kan bij Trouw maar beter niet schrijven dat we voortaan op zondag moeten stemmen. Misschien op zaterdag én zondag, zoals de Italianen?

Een voordeel van onze vroege stembusgang is dat de fraaie uitslag van GroenLinks via Twitter en andere kanalen in no time doordringt tot de groene zusterpartijen. Vanuit alle hoeken van de Europese Unie bereiken mij felicitaties. De groei van GroenLinks - van 2 naar 3 zetels - steekt duizenden Groenen in de slotfase van hun campagne een hart onder de riem. Een Groene fractie in het Europees Parlement met meer dan 50 leden ligt binnen bereik. Wat kunnen we dan krachtig stem geven aan de roep om een slimme aanpak van de economische crisis én de klimaatcrisis, een Green Deal.

Een tweede voordeel van vroeg stemmen is dat ik mij nog even kan voorbereiden op alle vragen over Wilders voordat ik zondag naar Brussel ga. Want hij is hét nieuws in de Europese media. De blonde reus heeft de felicitaties van het Vlaams Belang al binnen. Andere Europeanen verbazen zich over de groei van de PVV. Vanwaar die angst voor de toekomst in een land dat tot de top-3 van rijkste EU-landen behoort en nog steeds de laagste werkloosheid kent? Vanwaar die afkeer van Europese samenwerking, waaraan dit volk zijn welvaart dankt? Vanwaar die hang naar isolement in een land dat zo kwetsbaar is voor klimaatverandering en Europa zo hard nodig heeft om de voeten droog te houden?

Ik zal vertellen over het multiculturele onbehagen en over een integratiedebat dat jarenlang ontbrak, maar ook over de onhebbelijke neiging om aan de sociaal-economische achterstand van migrantengroepen voorbij te gaan en om straatcultuur en islam door elkaar te halen. Ik zal benadrukken dat Wilders terugverlangt naar een Nederland dat nooit bestaan heeft, slechts schijnoplossingen biedt, bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet en het Nederlandse EU-lidmaatschap in de waagschaal stelt. Want de helft van zijn program druist in tegen de Europese mensenrechten.

In het Europarlement zullen de PVV-ers zich niet aansluiten bij een Europese fractie, heeft Wilders verklaard. Dat isolement reduceert de kans dat er ooit een PVV-voorstel wordt aangenomen tot vrijwel nul. Madlener cum suis zullen die zwakte willen compenseren door stennis te schoppen en op tenen te trappen, verwacht ik. Ze kunnen van de schreeuwlelijkerds van de United Kingdom Independence Party leren hoe je opschudding veroorzaakt in de plenaire vergadering.

Ik neem mij voor om weerwoord te bieden. Ik wil de ongerijmdheden van de PVV blootleggen, de harteloze consequenties van het Wilderiaanse program uittekenen. Daarbij zal ik denken aan de fietsenmaker uit Irak die mijn fiets zo goed repareert. Aan al die andere moslims die hun steentje bijdragen aan een prettiger Nederland. Ik weet dat ik steun zal krijgen van mijn collega’s van D66 en PvdA. Vast ook van Hans van Baalen, die in de campagne zo duidelijk het verschil markeerde tussen een conservatieve liberaal en een xenofobe populist. Samen zijn we nog altijd drie keer zo sterk als de klonen van Wilders.


Delen

Terug naar boven