r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

GroenLinks: duidelijkheid loont

donderdag 4 juni 2009, 22:42

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-lijsttrekker Judith Sargentini vindt het ,,geweldig'' dat GroenLinks twee zetels in het Europees Parlement houdt. Deze verkiezingsuitslag heeft partijen met een duidelijke mening over Europa beloond. Dat zei zij donderdag bij de uitslagenavond van de Europese verkiezingen in Den Haag.

,,Dit kan niet meer stuk. We zijn heel blij'', zegt het nieuwe Europarlementslid Bas Eickhout, de nummer twee achter lijsttrekker Sargentini. ,,GroenLinks heeft heel duidelijk een eigen boodschap laten horen in de campagne'', vindt de Utrechtse klimaatwetenschapper Eickhout.

De winnaars van deze verkiezingen zijn duidelijk pro (GroenLinks en D66) en tegen (PVV) Europa. De grote winst van de PVV vond Sargentini ,,helemaal niet leuk''. De PVV staat voor haar voor ,,een Nederland waar ik niet in geloof''. Zo ontkent de partij de multiculturele realiteit.

De SP heeft kiezers volgens de GroenLinkslijsttrekker ten onrechte bang gemaakt voor Europa. Kiezers hebben daar blijkbaar doorheen geprikt, zei ze. Zo gaf de SP Europa de schuld van de privatisering van de zorg, terwijl die maatregelen afkomstig zijn van de Nederlandse overheid.

Ook GroenLinks-leider Femke Halsema is heel, heel tevreden met de uitslag voor haar partij bij de Europese verkiezingen. ,,GroenLinks is groter dan de SP", benadrukte Halsema.

Delen

Terug naar boven