r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lijsttrekkers oneens over toegang Polen op arbeidsmarkt en toetreding Turkije

donderdag 4 juni 2009, 8:48

DEN HAAG (ANP) - De lijsttrekkers van de grotere partijen bij de Europese verkiezingen zijn het oneens over de vraag of Polen, Roemenen en Bulgaren geweerd moeten worden van de Nederlandse arbeidsmarkt. PVV-lijsttrekker Barry Madlener pleitte daar woensdag voor in het laatste verkiezingsdebat voor de stembusgang van donderdag.

Polen mogen al enige jaren werken in Nederland, maar Roemenen en Bulgaren nog niet. De PVV wil die laatste twee buiten de deur houden, maar ook de rechten voor de Polen terugdraaien. CDA, PvdA, VVD en GroenLinks vielen over Madlener heen, die deels steun kreeg van de SP.

,,Alsof het de pest is'', zei VVD-lijstrekker Hans van Baalen over de manier waarop PVV en SP over de Polen spraken. ,,Als we de SP en de PVV volgen, worden we een klein nationalistisch landje met alleen witte mensen. Dat moeten we niet willen'', zei CDA-lijsttrekker Wim van de Camp.

Hij erkende dat de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie te snel is gegaan. Dat mag volgens Van de Camp niet gebeuren met Turkije, waarmee over eventuele toetreding wordt onderhandeld. De CDA-lijsttrekker is pessimistisch over de uitkomst. Turkije wordt volgens hem steeds meer een land dat de scheiding tussen kerk en staat niet nakomt. Daarom ziet Van de Camp eerder een partnerschap aankomen dan een volwaardig lidmaatschap.

De PVV is tegen toetreding van Turkije, onder meer omdat het een islamitisch en arm land is. Als het land wel bij de EU komt, zullen honderdduizenden Turken naar Nederland komen en dat geeft spanningen op de arbeidsmarkt, waarschuwde Madlener. De VVD is niet principieel tegen toetreding van Turkije, maar volgens Van Baalen gaat het ,,praktisch niet gebeuren''. GroenLinks wil Turkije er juist bij hebben als het land aan de criteria voldoet. Volgens lijsttrekker Judith Sargentini is Turkije een plek waar oost en west elkaar raken, een brug naar Azië. ,,Een plek van stabiliteit.''

Terug naar boven