r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Turkije' houdt gemoederen lijsttrekkers bezig

dinsdag 2 juni 2009, 19:59

ROTTERDAM (ANP) - De eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie blijft voor fel debat zorgen tussen de lijsttrekkers van de verschillende politieke partijen. Dat bleek dinsdag tijdens het lijsttrekkersdebat van het tv-programma EénVandaag.

Vooral VVD en PVV botsten stevig. PVV-lijsttrekker Barry Madlener verweet zijn VVD-opponent Hans van Baalen dat hij geen duidelijkheid geeft. De PVV is mordicus tegen de toetreding van Turkije. Volgens Van Baalen is er zeker de eerste vijftien jaar geen sprake van toetreding door Turkije. Eigenlijk kan Turkije nooit toetreden omdat het land niet aan de voorwaarden voldoet, aldus Van Baalen later in het debat. ,Niet omdat ze daar moslim zijn, maar omdat Turkije geen democratie is en het land een deel van een andere lidstaat (Cyprus) bezet.'' Hij bepleitte bovendien dat er voor vijf jaar een ,,time-out'' komt voor de toetreding van andere landen tot de Europese Unie.

CDA 'er Wim van de Camp opperde de mogelijkheid van een 'geprivilegieerd partnerschap' voor Turkije, als alternatief voor een volwaardig lidmaatschap. Maar, zo benadrukte hij, Europa moet uiteindelijk ook eerlijk durven zeggen dat Turkije er niet bij kan als het land ,,cultureel en religieus'' niet past. Volgens PvdA -lijsttrekker Thijs Berman kan Turkije op termijn ,,een aanwinst'' zijn voor Europa. Volgens de ChristenUnie kan Turkije niet tot de EU toetreden, omdat het een Aziatisch land is.

De meeste lijsttrekkers konden zich vinden in een voorstel van de VVD om lidstaten te dwingen te vertellen wat ze met EU-subsidies doen. Landen die daarover geen verantwoording afleggen, zouden volgens VVD'er Van Baalen geen subsidie meer moeten krijgen. Partijen als de PvdA en ChristenUnie zijn het daarmee eens.

Ook de SP noemde het een interessant voorstel. SP-lijsttrekker Dennis de Jong ziet echter liever dat voortaan minder landen, en dan bij voorkeur alleen de armste, geld krijgen uit de fondsen. Van Baalen wees erop dat nu slechts vier lidstaten, waaronder Nederland, verantwoording over de besteding van subsidies afleggen.

PVV'er Madlener kwam als winnaar van het debat uit de bus. Ruim 1500 leden van het opiniepanel van EénVandaag kozen hem. Van Baalen werd tweede en Van de Camp derde.

Terug naar boven