r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duits optreden voor Opel ergert andere landen

vrijdag 29 mei 2009, 19:15

BRUSSEL (ANP/DPA/AFP) - Duitsland en andere betrokken EU-landen hebben vrijdag beloofd dat ze de redding en sanering van Opel met elkaar zullen afstemmen. Ministers en andere vertegenwoordigers van de EU-landen hebben dat vrijdag bij ingelast EU-beraad in Brussel afgesproken.

Aanleiding was de ergernis bij veel EU-landen dat de Duitse regering bij de redding van Opel vrijwel alleen optreedt. Vooral de Zweedse en Vlaamse ministers verbazen zich erover dat ze geen informatie krijgen over de gesprekken. Ze vrezen dat Duitsland alleen de fabrieken in eigen land redt.

Opel heeft grote fabrieken in Duitsland, maar bezit ook vestigingen in bijvoorbeeld het Belgische Antwerpen (waar de Astra's gemaakt worden), in het Poolse Gleiwitz en het Spaanse Saragossa. In Zweden staan de fabrieken voor Saab, die ook in de redding zijn opgenomen.

Bij het EU-beraad is afgesproken dat bij de eventuele sluiting of redding van autofabrieken niet gelet zal worden op de nationaliteit. ,,Zo'n besluit moet gebaseerd zijn op economische criteria'', concludeerden de EU-landen.

De Duitse staatssecretaris Peter Hintze (Economische Zaken) zei dat de Duitse regering zich bij de reddingsgesprekken inzet voor een Europese oplossing. ,,Wij hebben het initiatief genomen, omdat we in Duitsland zeer sterk betrokken zijn. Maar wat we nu doen, dient heel Europa.''

EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie), die ook bij het beraad was, had al eerder gezegd dat zij het laatste woord heeft over elk reddingsplan waarbij overheidsgeld betrokken is.

Terug naar boven