r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sargentini gespecialiseerd in schone productie, energie en ontwikkelingshulp

dinsdag 26 mei 2009, 12:03

AMSTERDAM (ANP) - Lijsttrekster Judith Sargentini van GroenLinks is nieuw, maar ze lijkt wel erg op haar bekende voorgangster Kathalijne Buitenweg. Ietsje kleiner, maar uiterlijk, afkomst, leeftijd en uiteraard opvattingen vertonen veel overeenkomsten.

Sargentini is in haar nadagen als fractievoorzitter in de gemeenteraad van Amsterdam, waar overigens de man van Kathalijne Buitenweg wethouder is. Hoe klein kan de wereld zijn.

De leden van GroenLinks kozen de 35-jarige Sargentini al in februari tot lijsttrekker voor de verkiezingen van het Europees Parlement. De leden konden kiezen uit vijf kandidaten. Sargentini behaalde 52,4 procent van de stemmen. Als tweede eindigde senator Tineke Strik met 45,4 procent. Bijna achtduizend leden brachten hun stem uit.

Partijleidster Femke Halsema toonde zich blij met de uitslag. ,,We hebben nu een fantastische lijsttrekster, na een referendum met een geweldige opkomst.''

De vegetariër Sargentini maakt zich sterk voor schone productie en energie, maar vooral ontwikkelingshulp is een van haar voornaamste specialiteiten. Ze is naast haar werkzaamheden als Amsterdams fractievoorzitter ook actief als consultant voor Eurostep, een samenwerking van progressieve ontwikkelingsorganisaties in de Europese Unie.

De situatie in Zimbabwe of Congo kent ze op haar duimpje. Evenals typisch Afrikaanse problemen zoals 'bloeddiamanten': diamanten waarmee bloedige conflicten worden gefinancierd. Sargentini onderhandelde zelf mee over internationale maatregelen om dit te beperken.

Delen

Terug naar boven