r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland wil voortouw coördinatie piraterijbestrijding

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie, gepubliceerd op maandag 18 mei 2009.

Nederland wil een leidende rol op zich nemen bij de internationale coördinatie van de piraterijbestrijding voor de kust van Oost-Afrika. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop zei dit vandaag in Brussel tijdens de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB). Hij benadrukte dat een goede coördinatie tussen alle partijen van groot belang is.

In augustus neemt Nederland het commando van de EU-operatie Atalanta over. Deze missie heeft als doel om de veiligheid langs de scheepvaartroutes bij Somalië te vergroten en piraterij te ontmoedigen. Nederland biedt aan om de coördinatie in het missiegebied op het stafschip Hr. Ms. Evertsen te centreren. Al het contact met de betrokken landen en organisaties lopen dan via het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat. Ook wordt gekeken of liaisonofficieren op het schip kunnen worden ondergebracht.  De minister wil hiermee de succesvolle maatregelen tegen het piraterijprobleem versterken.

Allied Protector

Naast de Europese Unie is ook de NAVO actief voor de Somalische kust. Het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën is op dit moment in dat gebied voor de NAVO-operatie Allied Protector.

EU-ministers

De RAZEB vergadert vandaag en morgen in de Belgische hoofdstad over verschillende onderwerpen. De raad bestaat uit de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en/of Ontwikkelingssamenwerking.

Achtergrondinformatie


Terug naar boven