r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Grybauskaite wint presidentsverkiezingen Litouwen

maandag 18 mei 2009, 3:24

VILNIUS (ANP/AFP) - De Europees Commissaris voor Begrotingszaken, Dalia Grybauskaite, heeft zondag de presidentsverkiezingen in Litouwen gewonnen. Zij kreeg 69 procent van de stemmen.

Dat bleek na het tellen van vrijwel alle stemmen, aldus de kiescommissie. Grybauskaite is de eerste vrouwelijke president van Litouwen. Ze deed als onafhankelijke kandidate een gooi naar het presidentschap. Grybauskaite had een straatlengte voorsprong op de nummer twee, de sociaaldemocraat Algirdas Butkevicius. Die kreeg bijna 12 procent van de stemmen.

De opkomst was 51,6 procent. In het land stonden 2,7 miljoen mensen als kiezer geregistreerd. Om een tweede ronde op 7 juni te ontlopen, had Grybauskaite meer dan 50 procent van de stemmen nodig. Ook diende de opkomst hoger dan 50 procent te zijn.

Grybauskaite was van 2001 tot 2004 minister van Financiën. In de campagne voor de verkiezingen leverde zij felle kritiek op het economisch beleid van de afgelopen jaren. Litouwen trad in 2004 toe tot de Europese Unie en kende daarna enkele jaren van forse economische groei. Het Baltische land is echter zwaar getroffen door de economische crisis. In februari gooiden betogers de ruiten in van het parlement in de hoofdstad Vilnius uit frustratie over de groeiende werkeloosheid en andere economische problemen.

De nieuwe president volgt Valdas Adamkus (82) op, die twee termijnen van vijf jaar heeft voltooid.

Terug naar boven