r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlandse generaal gaat miltaire staf EU leiden

vrijdag 15 mei 2009, 14:44

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse luitenant-generaal Ton van Osch krijgt volgend jaar de leiding over de Europese Unie Militaire Staf in Brussel. De bevelhebbers van de strijdkrachten van alle 27 EU-lidstaten hebben hem voorgedragen als de nieuwe directeur-generaal.

Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt. Van Osch is nu nog de Nederlandse Permanente Militaire Vertegenwoordiger voor zowel de EU als de NAVO. Hij zal in mei 2010 de Britse generaal David Leakey opvolgen.

Zijn benoeming moet nog worden bekrachtigd door secretaris-generaal en de Hoge EU-vertegenwoordiger Javier Solana. De EU Militaire Staf is het militaire adviesorgaan van Solana, Het is onder meer verantwoordelijk voor de militaire operaties van de EU, zoals de afgeronde EUFOR-operatie in Tsjaad, ALTHEA in Bosnië en ATALANTA voor de kust van Somalië.

Volgens Defensie krijgt Nederland door de benoeming van Van Osch een unieke positie in de planning en uitvoering van operaties in het kader van het Europese Veiligheidsbeleid.

Terug naar boven