r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementariër Hennis: Gordon heeft meer Europese steun nodig

woensdag 13 mei 2009, 17:39

BRUSSEL (ANP) - Andere landen moeten Nederland steunen in het demonstratierecht van homo's in Moskou. Dit heeft Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) woensdag gezegd.

Aanleiding waren uitspraken van zanger Gordon en minister Ronald Plasterk (Cultuur) over de Gay Pride die zaterdag in Moskou plaatsvindt. Gordon, die in Moskou deelneemt aan het Eurovisiesongfestival, wil niet optreden wanneer de politie niet optreedt tegen gewelddadige anti-homoactivisten tijdens de demonstratie. Plasterk betuigde zijn steun aan de zanger van De Toppers.

Volgens Hennis-PLasschaert is er ,,massale steun nodig van de Eurovisiesongfestivalkandidaten, een gezamenlijk standpunt van alle 27 EU-landen en een boycot van een flink aantal nationale televisiestations, wil dit statement enig effect hebben''.

Tegenovergestelde effect

Hennis-Plasschaert noemt Nederland vooralsnog ,,roepende in de woestijn''. Omdat de rest van Europa zwijgt, is zij bang dat het tegenovergestelde effect wordt bereikt. ,,De Russische autoriteiten zullen geen nacht wakker liggen van de Nederlandse ophef'', stelt de liberale Europarlementariër.

De VVD'er vindt de opstelling van Gordon overigens zeer te prijzen. Ook vindt zij het een goed voornemen van Plasterk om de kwestie met zijn Russische ambtgenoot te bespreken.

Terug naar boven