r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Heemskerk en Koenders samen naar Zuid-Afrika en Mozambique, Nederland

kaart nederlandNederland
datum 16 mei 2009
plaats Nederland
aanwezigen A.G. (Bert) Koenders, F. (Frank) Heemskerk e.a.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Frank Heemskerk brengen met een economische missie van meer dan 40 bedrijven en kennisinstellingen van 11 tot en met 16 mei 2009 een bezoek aan Zuid-Afrika en Mozambique.

Het bezoek staat in het teken van de samenwerking met Nederland en de regionale samenwerking in het nieuwe zuidelijk Afrika, met Zuid-Afrika als grote economische motor. Koenders en Heemskerk bekijken de mogelijkheden voor het aangaan van nieuwe partnerschappen tussen publieke en private partijen in beide landen.

Voorafgaand aan het werkbezoek woont minister Koenders op 9 mei 2009 als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering de inauguratie van de nieuwe president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, bij.

Inhoud

1.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het bezoek richt zich met name op een drietal thema's: groei en verdeling, goed bestuur, en maatschappelijk verantwoord ondernemen. In zuidelijk Afrika is Nederland vooral actief op het gebied van water en infrastructuur.

Nederlandse bedrijven zijn nauw betrokken bij de aanleg van water en sanitatievoorzieningen en bij diverse projecten om de havens te verbinden met het achterland, de zogeheten corridorontwikkeling.

2.

HIV/AIDS

Tijdens het bezoek is er veel aandacht voor deze onderwerpen, maar ook voor samenwerking op het gebied van hoger onderwijs, de bestrijding van HIV/AIDS, goed bestuur en voor Sport en Ontwikkelingssamenwerking. Staatssecretaris Bussemaker volgt een deel van dat programma in Zuid-Afrika. En marge van de inauguratie spreekt Koenders op zaterdag met vertegenwoordigers van de Zuidafrikaanse regering over de bilaterale betrekkingen en Zimbabwe. Ook is een ontmoeting voorzien met de premier van Zimbabwe, Morgan Tsvangirai.

3.

Ontwikkelingsdoelen

Zuid Afrika is een land in transitie waar ontwikkelingssamenwerking de komende jaren steeds meer plaats zal maken voor andere vormen van samenwerking met Nederland. Mozambique daarentegen heeft de komende jaren nog veel ontwikkelingssamenwerking nodig om de millennium ontwikkelingsdoelen voor wereldwijde armoedebestrijding die de Verenigde Naties heeft gesteld in 2015 te kunnen halen.

4.

Economische missie

Samen met de twee bewindspersonen reist een economische missie mee van meer dan veertig bedrijven en kennisorganisaties. Koenders ziet hen als mogelijke partners voor ontwikkelingssamenwerking in deze groeiende economische regio. Heemskerk zet zich in om de internationale handel, met name van Nederlandse bedrijven, te bevorderen als motor voor economische groei, zowel in Nederland als in zuidelijk Afrika. Daarbij wordt aandacht besteed aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en de rol die Heemskerk van Nederlandse bedrijven op dit punt verwacht.

Meer informatie www.evd.nl - Zuid Afrika

www.ministerkoenders.nl

Dossier Internationaal ondernemen Informatie over internationaal ondernemen op ez.nl


5.

Meer over...

Terug naar boven