r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Klimaatconferentie Kopenhagen grote uitdaging'

donderdag 7 mei 2009, 11:28

gewijzigd 15:25

BRUSSEL (ANP) - ,,Het zal een grote uitdaging worden om in december tot een mondiaal akkoord over klimaatverandering te komen''. Dit stelde Eurocommissaris Stavros Dimas (Milieu) donderdag in Brussel.

Hij sprak daar naar aanleiding van de internationale milieuconferentie die aan het einde van het jaar in Kopenhagen wordt gehouden. ,,Ik ben niet pessimistisch, ik ben niet optimistisch, maar toegewijd'', stelde de Griek.

Het zal volgens de eurocommissaris moeilijk worden om met de ontwikkelingslanden en met opkomende economieën zoals China tot een gewenste reductie van 15 tot 20 procent te komen. Hij concludeerde dat de financiering hiervan het akkoord kan maken of breken, maar dat dit een morele en politieke verplichting van de westerse landen is.

De EU zal zich in Kopenhagen ook hard maken voor een wereldwijde markt waar rechten voor de uitstoot van koolstofdioxide kunnen worden verhandeld.

De Europese Unie heeft zich ten doel gesteld de emissie in 2020 met 20 procent te verminderen ten opzichte van 2005. De EU sluit zich echter aan bij een vermindering van 30 procent, wanneer alle ontwikkelde landen gezamenlijk deze belofte doen.

Dimas stelde dat de EU in Kopenhagen de rol van 'neutrale bemiddelaar' zal spelen. De Eurocommissaris erkende dat de Verenigde Staten aan het einde van het jaar waarschijnlijk nog geen milieubeleid hebben vastgesteld en dat daarom onderhandelingen in Kopenhagen lastig zullen worden. Desondanks noemde hij het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama bemoedigend.

Obama heeft gezegd dat de Amerikaanse emissies in 2020 op het niveau van 1990 moeten zijn. Dit betekent een procentuele afname van 8 procent ten opzichte van de huidige situatie.

Milieuorganisatie Greenpeace vindt net als Dimas dat een goed klimaatakkoord valt of staat bij de financiering. ,,Een echt toegewijde EU zou nu al met geld op de proppen moeten komen'', aldus de campagneleider klimaat en energie Reinout Wissenburg. ,,De investeringen in een internationale klimaataanpak zijn een schijntje vergeleken bij de kosten van uit de hand gelopen klimaatverandering'', zo stelt hij.

Terug naar boven