r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Adieu auteursrecht, vaarwel culturele conglomeraten, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 10 juni 2009 20:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Toon locatie
aanwezigen A. (Arjo) Klamer, A. (Arjo) Klamer e.a.
organisatie De Balie

nieuwe business modellen voor de kunsten - een boek, een debat

Het auteursrecht is onder onze ogen aan het wegsmelten, en met recht en rede. Waarom er nog verder mee doortobben? Veel moeilijker is om het besef te laten doordringen dat culturele conglomeraten, die de markt domineren, de democratische communicatie in onze samenleving ondermijnen. Misschien moeten we aan het idee wennen, maar met mededingingsrecht kunnen, en moeten we ze in vele kleinere stukken opdelen.

Dus, adieu auteursrecht, vaarwel culturele conglomeraten. Dit is dan ook de titel van het nieuwe boek van Joost Smiers en Marieke van Schijndel dat half mei bij Boom Juridische uitgevers verschijnt.

| HERHALINGEN carrousel tot donderdagmiddag 11 juni op de livestreams! http://www.debalie.nl/live

| Na enige tijd ook video-on-demand beschikbaar via http://www.debalie.nl/terugkijken

In De Balie vindt op 10 juni een debat plaats met makers, vertegenwoordigers van de cultuurindustrie en economen over hun nu al omstreden analyses en oplossingen. De vonken zullen ervan afvliegen, afgaande op de fel contrasterende reacties in NRC Handelsblad van 24 april j.l. op het interview met Joost Smiers in deze krant van de week daarvoor over de thema’s van Adieu auteursrecht, vaarwel culturele conglomeraten.

Het boek wordt die avond aangeboden aan cultuureconoom Arjo Klamer die enkele gedachten aan het werk zal wijden. De insteek van het debat is: laten we ervan uitgaan dat het auteursrecht niet meer bestaat, en dat er inderdaad geen marktdominante culturele conglomeraten meer zijn. Hoe gaan kunstenaars, hun producenten en hun uitgevers - als culturele ondernemers die niet meer van de markt worden weggeduwd door blockbusters, bestsellers en sterren - dan hun inkomen verdienen? Kortom, hoe kunnen we deze nu nog ondenkbare toekomst concreet vorm geven?

Met: Hans Abbing (econoom, beeldend kunstenaar en fotograaf, hoogleraar emeritus kunst-sociologie, Universiteit van Amsterdam), Annelys de Vet (Grafisch ontwerper, Brussel / Amsterdam), Nirav Christophe (schrijver en lector Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), Geert Lovink (Mediatheoreticus, Institute of Network Cultures, Hogeschool van Amsterdam), Jan Willem Sligting (Paradiso, Amsterdam), Pim van Klink (Econoom, doceert kunsteconomie aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Antwerpen).

O.l.v. Stan Rijven (cultuursocioloog, muziekpublicist, dj en programmamaker)

Datum | Woensdag 10 juni 2009

Aanvang | 20.30 uur

Vrije entree

Reserveren sterk aanbevolen

(020 - 5535100 - ma t/m za, 12-18u)

HERHALINGEN carrousel tot donderdagmiddag 11 juni op de livestreams! http://www.debalie.nl/live

Na enige tijd ook video-on-demand beschikbaar via http://www.debalie.nl/terugkijken


Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Terug naar boven