r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Nederlandse afkeer Europa vaag en gevoelsmatig'

woensdag 6 mei 2009, 9:02

DEN HAAG (ANP) - De afkeer die Nederlanders voor Europa voelen is ,,vaag en gevoelsmatig''. Dat zei politicoloog Harmen Binnema woensdag naar aanleiding van het proefschrift How Parties Change, dat hij 13 mei verdedigt aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Veel Nederlandse politieke partijen hebben aan het referendum over de Europese Grondwet in 2005 de conclusie verbonden dat Nederlanders negatief zijn over de Europese Unie. Binnema denkt echter dat je niet kunt zeggen dat de 62 procent die tegen de grondwet stemde ook tegen de Unie is.

De vermeende weerstand tegen Europa komt volgens hem echter vaak voort uit ,,pure onverschilligheid''. Bovendien is het maar net wat je aan mensen vraagt. ,,Ik kan me niet voorstellen dat Nederlanders massaal uit de Europese Unie willen stappen'', aldus de politicoloog. Op 4 juni zijn er in Nederland verkiezingen voor het Europees Parlement.

Politieke partijen als de PVV en de SP gebruiken volgens hem de Europese Unie graag als zondebok. Zij kunnen hun stokpaardjes makkelijk koppelen aan een afkeer van Europa. De SP kan de Unie de schuld geven van de uitwassen van het neoliberalisme. De PVV kan de angst voor immigratie koppelen aan de discussie over Turkije als lid van de Europese Unie. Dat overgieten politieke partijen dan met een ,,vleugje nationalisme''.

Nationale politici hebben vaak weinig interesse voor Europa en weinig contact met de eigen Europarlementariërs, constateert Binnema. Hierdoor staan leden van het Europees Parlement niet in hoog aanzien binnen de eigen partij. Dat leidt er ook toe dat Europa vaak van van alles de schuld krijgt. Als voorbeeld noemt hij dat Europese regelgeving over de luchtkwaliteit wordt gebruikt als excuus om geen wegen aan te leggen.

Ondanks alles is Binnema positief over de toekomst van Europa, dat is uitgegroeid tot een ,,tamelijk stabiel politiek systeem''. De politicoloog verwacht dat er uiteindelijk een Europese regering komt die steunt op een meerderheid in het Europees Parlement. Maar dat gebeurt niet binnen twintig jaar en er is een extreme aanleiding voor nodig, zoals het verergeren van de economische crisis. Tot die tijd blijft de nationale politiek gewoon doen alsof zij in het centrum van de macht staat, ook al neemt de macht van Europa toe, constateert hij.

Delen

Terug naar boven