r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Italië verzet zich tegen 'domme blondjes' in Europarlement

maandag 27 april 2009, 14:42

ROME (ANP) - Ze zijn al jaren een bekend verschijnsel op de Italiaanse tv: de 'veline' ofwel bloedmooie, schaars geklede en meestal blonde jongedames, die tijdens een show glimlachend naast een vaak veel oudere mannelijke presentator staan en zelf intellectueel weinig in te brengen hebben.

Premier Silvio Berlusconi, zelf 72, wordt nu beschuldigd van 'velinisme' omdat hij wil dat de domme blondjes ook namens Italië in het Europees Parlement gaan zitten, meldde de krant la Repubblica maandag. FareFuturo (ToekomstMaken), de stichting van de Italiaanse Kamervoorzitter Fini, herinnert er echter aan dat vrouwen mensen zijn en geen 'speeltjes', die je kan gebruiken zoals spiegeltjes in een kooi voor een vogeltje.

Het 'dodelijke vrouwelijke stereotype' van de velina op tv is volgens FareFuturo al erg genoeg. ,,Uniek in de West-Europese context en slecht voor de opvoeding van de jeugd.'' Berlusconi zou ,,mooie gezichten en mooie lichamen'' willen gebruiken van vrouwen die niets van politiek weten.

Berlusconi geeft dat zelf ook toe en wil hen zelf les geven. De jonge kandidates van Berlusconi werden behalve als veline ook bekend door deel te nemen aan Big Brother en door halfnaakt op kalenders te staan. ,,Ik wil Italië een nieuw en vers gezicht geven'', aldus Berlusconi.

Delen

Terug naar boven