r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

'Opkomst EU-verkiezingen in Nederland 47 procent'

dinsdag 14 april 2009, 16:07

BRUSSEL (ANP) - De opkomst voor de Europse verkiezingen in juni zal in Nederland 47 procent zijn. Dat voorspelt Eurobarometer, de opiniepeiler van de Europese Commissie. De Franse krant Libération meldde dat dinsdag.

De verwachte opkomst zou daarmee hoger zijn dan bij de vorige verkiezingen in 2004, toen slechts 39 procent van de stemgerechtigden stemde. De peilingen voorspellen een gemiddelde opkomst in de gehele Europese Unie van 44 procent. Polen vormt in de voorspellingen met 17 procent een dieptepunt. In België (waar een stemplicht geldt) wordt een opkomst van 70 procent verwacht. Ook in Oostenrijk, Groot-Brittannië en Portugal blijkt minder dan een kwart van de bevolking van plan te zijn te gaan stemmen.

De desinteresse voor de Europese verkiezingen wordt volgens het onderzoek deels veroorzaakt door de media, die te weinig aandacht zouden besteden aan het Europees Parlement. Ook de economische crisis heeft het vertrouwen van de burgers in de Europese instellingen doen afnemen.

De Europese burgers zouden nu vooral belang hechten aan de economie en werkloosheid, terwijl criminaliteit, energie, klimaat, immigratie en terrorisme naar de achtergrond zijn geschoven. De onderzoekers hebben de EU-burgers in januari en februari gevraagd naar hun belangstelling voor de verkiezingen.

Terug naar boven