r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementariërs over wat een goede Europarlementariër maakt

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 8 april 2009, 17:42.

Een parlementslid geeft stemadvies aan zijn fractie in het hemicycle

Goed kunnen onderhandelen, duidelijke waarden en je talen spreken zijn volgens sommigen allemaal nodig om een efficiënt lid van het Europese Parlement te zijn. Wij vroegen onlangs een paar leden uit alle uithoeken van Europa naar wat zij denken dat nodig is om een goed parlementslid te zijn. Lees hieronder wat zij ons vertelden.

Een jong Spaans lid van de Europese Volkspartij en Europese Democraten (EVP-ED) denkt dat leden "een goed overzicht van de toestand van Europa zouden moeten hebben, politiek en cultureel. Het is ook van belang om met leden uit andere landen en van andere politieke groepen te kunnen onderhandelen".

Voor Arlene McCarthy, een Brits lid van de sociaaldemocratische fractie (PES), kan een goed europarlementslid "over nationale en partijpolitieke grenzen heen werken om resultaten te krijgen". Volgens haar kan "de macht van het volk winnen met de steun en de pleitbezorging van een goed parlementslid. Op die manier hebben wij de Europese wapenwet veranderd om zo de misdaad op straat aan te pakken".

De Zweedse sociaaldemocraat Jan Andersson vindt dat een goed parlementlid "duidelijke waarden zou moeten hebben, weten wat hij wil en niet bang zou moeten zijn om zijn mening te uiten. Hij zou ook goede contacten met andere parlementsleden moeten hebben om tot een goed compromis te komen. Het helpt ook om veel energie te hebben."

"creativiteit en ijver" van belang

Romana Jordanië Cizelj (EVP-ED) is een Sloveense wetenschapper die in 2004 werd verkozen. Zij merkte op dat "volharding in het bereiken van je doelstellingen" belangrijk is. Zij gelooft ook dat een goed parlementslid moet beschikken over "creativiteit en ijver".

De Oostenrijker Paul Rübig (EVP-ED) vertelde ons dat je "de problemen moet herkennen en dan aan oplossingen moet werken: het Europees Parlement representeert in feite een probleemoplossend mechanisme".

"Belangrijk om actief te zijn"

De voormalige premier van Estland, Andres Tarand, nu lid van de sociaaldemocratische fractie heeft vaak gemerkt dat "het beter is om jongere mensen als leden te hebben aangezien zij goede taalvaardigheden hebben en soms flexibeler kunnen zijn". Hij beklemtoonde verder dat het belangrijk is voor alle leden "om actief te zijn".

Over een paar weken zullen de inwoners van Europa een kans hebben om te beslissen wat voor hen een goed parlementslid is. Zij kiezen dan een nieuw Europees Parlement voor de komende vijf jaar.


Delen

Terug naar boven