r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Extra zetel Europarlement wordt restzetel

vrijdag 3 april 2009, 15:07

DEN HAAG (ANP) - De 26e zetel die Nederland naar verwachting krijgt in het Europees Parlement wordt een restzetel. Dat betekent dat alleen partijen die bij de verkiezingen op 4 juni in het parlement verkozen worden, later in aanmerking komen voor de 'extra' zetel. Dat blijkt uit een besluit vrijdag van de ministerraad, op voorstel van staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken.

De verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement op 4 juni worden gehouden onder de afspraken van het Verdrag van Nice, omdat dat van Lissabon nog niet geratificeerd is. Dat betekent dat Nederland van de huidige 27 parlementariërs er in eerste instantie twee verliest. Zodra Lissabon is geratificeerd door alle 27 EU-landen wordt het EP weer ietsje groter. Het groeit naar 751 zetels, waarvan 26 voor Nederland.

In juni worden dus aan de hand van de uitslag eerst de 25 Nederlandse zetels verdeeld, daarna komt de 26e zetel in handen van een van de verkozen partijen. Een partij die in juni net niet de kiesdrempel haalt, kan later geen aanspraak maken op die 26e zetel.

Terug naar boven