r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement wil onderzoek naar marges in voedselsector

donderdag 26 maart 2009, 14:40

Gewijzigd 16:12 uur

STRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) moet onderzoek doen naar de margeverdeling in de voedselsector. Ook moet er een voor iedereen toegankelijk bestand komen met in- en verkoopprijzen van levensmiddelen.

Dat staat in een rapport dat het Europees Parlement donderdag heeft aangenomen. Momenteel verdienen de grote supermarktketens het meest, ten koste van de boer en de consument. ,,De prijs die een boer voor zijn product krijgt staat niet in verhouding met de prijs voor hetzelfde product in de winkel'', aldus Europarlementariër Esther de Lange (CDA).

Ze wijst erop dat het in de Telecomsector heel gewoon is dat gemaakte winsten in verhouding staan met geleverde diensten. ,,Machtsmisbruik wordt terecht via het opleggen van hoge boetes bestraft. Bij de voedselproductie lijkt er ook sprake van machtsmisbruik, maar dat laat de Europese Commissie ongemoeid.''

Europarlementariër Jan Mulder (VVD) vindt dat ook de concurrentiepositie van de supermarkten per lidstaat moet worden onderzocht. Volgens hem is de verhouding tussen de prijs die de boer ontvangt en de prijs in de supermarkt niet in alle lidstaten hetzelfde.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) vindt een onderzoek en een opbaar bestand met daarin alle prijzen geen goed idee. ,,Dit zou een onaanvaardbare inmenging in de vrije prijsvorming en in de vrije markt betekenen'', aldus Marc Jansen, directeur consumentenzaken en kwaliteit van het CBL.

Hij stelt dat indien alle in- en verkoopprijzen voortaan doorgegeven moeten worden daar aanzienlijke kosten mee gemoeid zijn. ,,Daar is de consument niet mee gediend.''

Terug naar boven