r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-akkoord over goedkoper mobiel bellen over de grens

dinsdag 24 maart 2009, 14:51

Gewijzigd: 16:11

STRAATSBURG (ANP) - Grensoverschrijdende gsm-gesprekken, sms-jes en dataroaming worden vanaf 1 juli een stuk goedkoper. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen hebben daarover dinsdag een akkoord bereikt.

De EU vindt dat telecombedrijven klanten momenteel absurd hoge tarieven laten betalen. Daarom komen er maximumprijzen voor internationale sms-jes en voor mobiel internetten vanuit het buitenland. De al bestaande maximumprijs voor mobiel bellen van of naar een ander EU-land gaat verder omlaag.

Europarlementslid Toine Manders (VVD) vindt het goed dat de EU het misbruik aanpakt: ,,De lagere prijzen zijn goed voor de consument, hoewel de bemoeizucht van de overheid hier wel erg ver gaat. De maximumprijzen zijn best ingrijpend.''

Een gsm-gesprek vanuit een ander EU-land gaat vanaf 1 juli 43 cent per minuut kosten ex btw, tegen 46 cent nu. De prijs daalt tot 35 cent per 1 juli 2011. Een gesprek ontvangen in een ander land kost vanaf 1 juli 19 cent, wat daalt naar 11 cent per minuut over twee jaar.

Nieuw is dat de telecombedrijven niet langer de gesprekstijd omhoog mogen afronden op de minuut. Ze mogen hooguit afronden op de eerste dertig seconden van een gesprek, maar daarna moeten ze op de seconde precies afrekenen.

Sms-jes van of uit een ander EU-land mogen voortaan hooguit 11 cent per stuk kosten. Nu zijn klanten meestal meer dan het dubbele kwijt.

Voor internetten, mailen of versturen van foto's per gsm mogen telecombedrijven elkaar vanaf 1 juli maximaal 1 euro per kilobyte ex btw doorberekenen voor zogeheten roaming. Die prijs daalt naar 50 cent per 1 juli 2011. Bedoeling is dat de bedrijven de lagere prijs doorberekenen aan de klanten.

Het onderhandelaarsakkoord moet binnenkort nog definitieve goedkeuring krijgen van de gezamenlijke EU-landen en eind april van het Europees Parlement.

Delen

Terug naar boven