r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Naar huis bellen van je vakantieadres wordt opnieuw goedkoper

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 20 maart 2009, 12:49.

De kosten voor het gebruik van je gsm in een andere EU-lidstaat, ook wel roaming genoemd, gaan weer omlaag. Vanaf de zomer van 2010 zullen de maximumkosten voor het bellen met je gsm in een andere lidstaat van € 0,46 naar € 0,40 per minuut dalen. Verder zou je maximaal € 0,11 moeten betalen per SMS die je in het buitenland verzendt. Momenteel is dit nog € 0,29.

Goedkopere telefoongesprekken en tekstberichten

De parlementaire industriecommissie stelde een aantal wijzigingen voor de roamingwetgeving voor. Het betreft nieuw maximumtarieven voor de periode 2010 tot medio 2012. De parlementsleden willen dat:

  • vanaf juli 2010 reizigers in een andere EU-lidstaat een maximum van € 0,40 per minuut (exclusief BTW) voor een telefoongesprek en € 0.16 per minuut (exclusief BTW) voor het ontvangen van een gesprek moeten betalen
  • vanaf juli 2010 ten laatste reizigers niet meer voor het ontvangen van een  voicemailbericht hoeven te betalen als zij in een andere lidstaat zijn
  • vanaf 1 juli 2009 reizigers niet meer dan € 0.11 (exclusief BTW) hoeven te betalen voor een sms die zij versturen

Goedkopere downloads en surfen op het internet

De industriecommissie wil ook de transparantie verbeteren voor het surfen op het web en het downloaden van gegevens op je gsm in het buitenland. De consumenten zouden beter moeten worden beschermd tegen een reusachtige rekening bij thuiskomst.

De parlementsleden zijn het met de Commissie eens dat er ook een maximumprijs voor het gebruik van internet en e-mail via de gsm in het buitenland moet komen. Zij vinden de € 1,00 per megabyte, zoals voorgesteld door de Commissie, echter veel te hoog en verlaagden dit tot € 0,50 per megabyte.

In de komende weken zullen de informele onderhandelingen over de wijziging van de wetgeving met het Voorzitterschap van de Raad beginnen. Het doel is om een compromis te bereiken voor de eerste lezing tijdens de plenaire vergadering in april in Straatsburg.


Terug naar boven