r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oud-minister moet Letland door crisis helpen

donderdag 26 februari 2009, 11:27
vlag Letland wapperend

gewijzigd 11:47

RIGA (ANP/RTR/AFP/DPA) - De Letse oud-minister van Financiën, Valdis Dombrovskis, is benoemd tot premier. Dat maakte de Letse president Valdis Zatlers donderdag bekend tijdens een persconferentie. Volgens Zatlers gaat de premier een zware tijd tegemoet vanwege de moeilijke economische situatie waarin het land verkeert.

Letland had de afgelopen jaren een van de snelst groeiende economieën van de Europese Unie. Door de internationale kredietcrisis sloeg de hoge groei echter razendsnel om in een diepe recessie. Eind vorig jaar kromp de economie met ruim tien procent en het werkloosheidscijfer steeg naar ruim acht procent. Daarop ontstonden veel protesten. De situatie leidde vrijdag tot het aftreden van de premier en diens regering.

De 37-jarige Dombrovskis van de centrumrechtse oppositiepartij Nieuw Tijdperk moet een nieuwe regering vormen, die de Baltische staat door de economische crisis moet leiden. Volgens de president is Dombrovskis de aangewezen persoon om dit te doen vanwege zijn verworven kennis over de economie, financiën en de Europese instellingen. De premier was minister van Financiën van 2002 tot 2004 en bekleedde een topfunctie bij de Centrale bank van Letland. Hij werd opgeleid als natuurkundige.

Het 2,3 miljoen inwoners tellende land was bijna bankroet. Een lening van 7,5 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de EU kon net voorkomen dat de staat failliet ging.

Ook de andere Baltische Staten, Litouwen en Estland, verkeren in grote economische moeilijkheden.

Terug naar boven