r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Asielaanvraag mag zonder expliciet bewijs van persoonlijke bedreiging

dinsdag 17 februari 2009, 10:29

Gewijzigd: 18-02-2009 09:05

LUXEMBURG (ANP) - Vluchtelingen die een asielaanvraag indienen hoeven niet noodzakelijk te bewijzen dat ze in hun land van herkomst gevaar lopen als gevolg van persoonlijke omstandigheden. Bij wijze van uitzondering kan ook willekeurig geweld in dit land voldoende aanleiding zijn om het asielverzoek in te willigen.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag bepaald. Aanleiding was een zaak van een echtpaar uit Irak, van wie eind 2006 een asielverzoek in Nederland werd geweigerd. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) oordeelde dat ze niet voldoende hadden duidelijk gemaakt dat sprake was van een reëel risico op ernstige individuele bedreiging in hun land van herkomst.

Maar volgens het Europees Hof is van een dergelijke risico ook sprake als het geweld door een gewapend conflict in dit land zo hoog is dat de vluchteling bij terugkeer gevaar loopt ernstig individueel bedreigd te worden. De IND bestudeert de uitspraak, aldus een woordvoerster.

De Raad vam State had de kwestie voorgelegd aan het Europees Hof. Nu dat een oordeel heeft geveld, zal de raad zich er opnieuw over buigen.

VluchtelingenWerk Nederland is ,,gematigd positief'' over de uitspraak. De organisatie vindt het een goede zaak dat vluchtelingen niet langer hoeven te bewijzen dat zij gevaar lopen als in hun vaderland een gewapend conflict met willekeurig geweld woedt. Directeur Edwin Huizing noemt het nog wel onduidelijk wat het Europees Hof exact bedoeld met een gewapend conflict. Hij wil dat staatssecretaris Nebahat Albayrak snel duidelijk maakt hoe Nederland dat zal invullen. Wat VluchtelingenWerk betreft, houdt Nederland alle asielaanvragen van vluchtelingen uit conflictlanden opnieuw tegen het licht.

De PVV in de Tweede Kamer noemt de uitspraak ,,zorgwekkend''. Kamerlid Sietse Fritsma vreest dat het Europese oordeel ,,de kans van vreemdelingen op asiel onnodig vergroot, en een forse toeloop van asielzoekers zal veroorzaken''.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven