r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement voor rode knop op videogames

woensdag 11 februari 2009, 11:48

gewijzigd 14:26

BRUSSEL (ANP) - Het Europarlement steunt het idee van VVD'er Toine Manders om een rode knop op videogames en online spelletjes in te bouwen. Bij overmatig geweld of gebruik kunnen ouders of kinderen zo een spel blokkeren. Ook kan er automatisch een klacht gaan naar een instantie voor leeftijdsindeling: bij veel klachten kan die instantie actie ondernemen.

De Europarlementscommissie voor interne markt stemde woensdag voor het rapport over videogames, dat Manders op eigen initiatief heeft geschreven.

Manders pleit er ook voor om de leeftijdsindeling voor videogames te verbeteren. Nu hebben niet alle EU-landen een advies over de minimumleeftijd voor de online aankoop van spelletjes. De EU-landen zouden ook hun verboden op bepaalde spellen moeten coördineren.

De VVD'er stelt dat videogames positief voor de ontwikkeling zijn. Ze kunnen kinderen helpen leren. Een direct verband tussen gewelddadig gedrag en het spelen van videospelletjes is volgens hem nooit aangetoond. Wel stelt hij dat bepaalde videogames voor bepaalde risicogroepen gevaarlijk zouden kunnen zijn.

Het rapport kan rekenen op zeer brede steun bij een stemming in het plenaire Europees Parlement later.

De Europese Commissie heeft inmiddels toegezegd dat ze aan de slag gaat met de ideeën. Dat betekent dat er waarschijnlijk voorstellen te verwachten zijn.

Europeanen hebben redelijk veel videogames. In de EU ging in 2008 zo'n 7,3 miljard euro om in de videogame-industrie. Dat is bijna de helft van de opbrengsten van de muziekindustrie en meer dan de opbrenst van bioscopen.

Delen

Terug naar boven