r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

A.I. (Anita) Gradin

foto A.I. (Anita) Gradin
vergrootglas
bron: European Commission Audiovisual Library

Anita Gradin (1933) is een Zweedse sociaaldemocratische politica, die in de Commissie-Santer (1995-1999) als eurocommissaris belast was met justitie, binnenlandse zaken, financiële controle en fraudebestrijding. Mevrouw Gradin werd na een journalistieke loopbaan in 1969 lid van het Zweedse parlement. Later was zij ambassadeur in Wenen en in de kabinetten-Carlsson minister voor respectievelijk asielbeleid en emancipatie, en van buitenlandse handel. Als commissaris probeerde zij onder meer betere samenwerking tussen EU-lidstaten te bevorderen bij de bestrijding van fraude met EU-subsidiegelden.

in de periode 1995-1999: lid Europese Commissie

Inhoud

1.

Voornamen (roepnaam)

Anita Ingegerd (Anita)

2.

Personalia

land
Zweden

geboorteplaats en -datum
Hörnefors, 18 december 1933

3.

Partij/stroming

partij
SAP (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, Zweedse sociaaldemocratische arbeiderspartij)

4.

Hoofdfuncties/beroepen

hoofdfuncties/beroepen
  • journalist bij Västerbottens Folkblad, Arbetarbladet en TCO-tidningen (vakbondsbladen)
  • directeur Kabinet van de minister-president, van 1967 tot 1968
  • lid Parlement (Riksdag), van 1969 tot 1992
  • ambassadeur van Zweden te Wenen (tevens geaccrediteerd bij de deelregering van Slovenië)
  • minister belast met asielbeleid en emancipatie, bij het ministerie van Arbeid, van 8 oktober 1982 tot 10 oktober 1986 (kabinetten-Palme II en Carlsson I)
  • minister belast met buitenlandse handel, van 10 oktober 1986 tot 4 oktober 1991 (kabinetten-Carlsson I en II)
  • lid Europese Commissie, belast met JBZ, immigratie, relaties met de Ombudsman, financiële controle en fraudebestrijding, van 25 januari 1995 tot 17 september 1999 (commissie-Santer)

5.

Activiteiten

op het gebied van de EU
  • Speerpunten van haar beleid als EU-commissaris waren bestrijding van fraude bij toekenning van subsidiegelden en van gelden uit regionale steunfondsen, het tegengaan van geweld tegen vrouwen en van vrouwenhandel, bestrijding van seksueel misbruik van kinderen en wetgeving om het elektronisch betalingsverkeer te beschermen tegen de moderne misdaad.
 

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.

Terug naar boven