r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Frankrijk leent miljarden aan autosector

maandag 9 februari 2009, 17:37

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Franse overheid komt de auto-industrie tegemoet met leningen van in totaal circa 6,5 miljard euro. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy maandag bekendgemaakt.

De Franse autofabrikanten PSA Peugeot Citroën en Renault kunnen ieder rekenen op een lening van 3 miljard euro. Renault Trucks, dat in handen is van het Zweedse AB Volvo, krijgt een krediet van 500 miljoen euro.

Sarkozy liet weten dat de betroffen bedrijven hebben beloofd om tijdens de looptijd van de leningen geen fabrieken in Frankrijk te sluiten en er ,,alles aan te doen om ontslagen te voorkomen''. De leningen worden volgens de president ,,strikt volgens de regels van de Europese Unie'' verstrekt.

Franse media meldden eerder op de dag dat de autobranche in ruil voor de leningen ook heeft beloofd geen fabrieken te openen in landen waar de lonen lager liggen dan in Frankrijk. Daarnaast zouden ze hun bonus- en dividendbeleid aan banden moeten leggen.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) zei onlangs niet akkoord te zullen gaan met steunmaatregelen voor de auto-industrie, als daarin de verplichting zou worden opgenomen dat het geld in Frankrijk moet worden besteed.

Sarkozy kondigde ook aan dat de overheid toeleveringsbedrijven voor de auto-industrie te hulp schiet met 600 miljoen euro. Daarnaast komt er een hulppakket ter waarde van 2 miljard euro voor de financiële dienstverleners van Renault en Peugeot-Citroën.

Terug naar boven