r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA: Kroes moet protectionisme Sarkozy stoppen

maandag 9 februari 2009, 14:38

gewijzigd 10 februari 2009, 07:45

DEN HAAG (ANP) - Eurocommissaris Neelie Kroes moet ingrijpen tegen de plannen van de Franse president Nicolas Sarkozy om de Franse automobielindustrie te steunen. Dat zei maandag Wim van de Camp, lijsttrekker voor het CDA bij de Europese verkiezingen.

,,Als het aan Sarkozy ligt krijgen alleen autofabrikanten die Franse onderdelen gebruiken subsidie. Dat is protectionisme en dus onacceptabel'', stelde hij tijdens een bezoek aan de Achterhoek. Nederland heeft veel toeleveringsbedrijven voor de Franse en Duitse automobielindustrie. Die worden volgens hem door deze plannen enorm geschaad. ,,Ook voor een bedrijf als Corus is dit nadelig.''

Van de Camp reageerde op het voorstel van de Franse overheid om met ongeveer 6 miljard euro de auto-industrie te hulp te schieten. Kroes heeft eerder al gezegd niet akkoord te zullen gaan met steunmaatregelen, als de verplichting bestaat geld in Frankrijk te besteden.

Maandag onderstreepte de liberale eurocommissaris in een toespraak in Brussel dat ,,we heel erg moeten oppassen dat niet het verkeerde crisisrecept schade toebrengt aan het gelijke speelveld voor de industrie, waardoor op termijn alle belanghebbenden getroffen zouden worden''.

Terug naar boven