r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Judith Sargentini lijsttrekker verkiezingen Europees Parlement

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL), gepubliceerd op zaterdag 7 februari 2009.
Logo GroenLinks

De leden van GroenLinks hebben Judith Sargentini, de huidige fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Amsterdam, gekozen tot lijstrekker voor de Europese verkiezingen op 4 juni aanstaande. GroenLinks-leden konden de afgelopen weken in een referendum hun voorkeur aangeven voor een van de vijf kandidaten.

Via een referendum volgens het 'transferable vote systeem' (waarbij stemgerechtigden hun eerste tot en met vijfde voorkeur konden aangeven) is Judith Sargentini als winnaar uit de bus gekomen. Ze behaalde uiteindelijk 52,4% van de stemmen. Op de tweede plek eindigde Tineke Strik (lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks) met 45,4% van de stemmen. Aan het referendum deden 7.739 leden mee, een opkomst van 39,7%. Voor een geldige uitslag was een opkomst van minimaal 30% nodig. Op 7 maart 2009 stelt het GroenLinks-congres de rest van de lijst vast.

Femke Halsema is blij met de uitslag van het referendum: "We hebben nu een fantastische lijsttrekker, na een referendum met een geweldige opkomst. Ik feliciteer Judith van harte en verheug me op de samenwerking met haar. En het is natuurlijk extra mooi dat het een vrouw geworden is."

"Sargentini is glashelder en overtuigt breder publiek"

Judith Sargentini (34) is fractievoorzitter van de Amsterdamse raadsfractie en daarnaast werkzaam als consultant voor Eurostep, een samenwerking van progressieve ontwikkelingsorganisaties in de EU.

De kandidatencommissie zei over haar: "Judith is ambitieus en doelgericht. Vanuit haar werk bij Eurostep en als lobbyist voor het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika weet ze de weg in Europa. Als fractievoorzitter van een coalitiepartij heeft ze stevige politieke ervaring. Judith heeft een sterke uitstraling, kan haar boodschap glashelder verwoorden en overtuigt daardoor een breder publiek. Ze kan haar omgeving enthousiasmeren en heeft bewezen oog te hebben voor publiciteit."

Zie ook:

Het persbericht Judith Sargentini (34) lijsttrekker GroenLinks in Europa De persoonlijke website van Judith Sargentini Reacties van GroenLinksers verschijnen op PlaneetGroenLinks en op Twitter (gebruik hashtag #GLEU). Het complete proces-verbaal van de lijsttrekkersverkiezingen Downloads Procesverbaaldef050209.pdf (21.6 KB)


Delen

Terug naar boven