r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement: 80 procent minder CO2 in 2050

woensdag 4 februari 2009, 13:57

STRAATSBURG (ANP) - De strijd tegen broeikasgas CO2 moet fors worden opgevoerd, adviseert het Europees Parlement. De uitstoot moet zelfs 80 procent lager zijn in 2050 vergeleken met 1990, stelde een ruime meerderheid woensdag. De huidige EU-afspraken gaan nog uit van 20 procent minder CO2-uitstoot in 2020.

Het rapport doet bijna tweehonderd aanbevelingen, zoals het rijden met kleinere auto's. Mensen zouden gratis controle van huizen op eventuele betere isolatie. Allerlei energiebesparende technieken zouden goedkoper moeten.

Het rapport bevatte aanvankelijk ook een oproep om minder vlees te eten. Dat zou heel wat broeikasgassen voorkomen uit bijvoorbeeld runderen en voor de teelt van veevoer. Onder druk van vooral christendemocraten is die oproep geschrapt. Dat geldt ook voor de suggestie voor etiketten op vleesproducten zoals biefstuk en schnitzel over hun milieuschade.

Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA): ,,Het isoleren van woningen in Nederland maar ook bijvoorbeeld appartementengebouwen in Oost-Europa moeten meer prioriteit krijgen. Dat is goed voor de werkgelegenheid, goed voor energiezekerheid en goed voor het klimaat.''

Terug naar boven