r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Brussel maakt software tegen internetcensuur

dinsdag 3 februari 2009, 18:52

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie gaat software ontwikkelen waarmee internetters in landen zoals China de censuur kunnen ontwijken. EU-commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) heeft dinsdag positief gereageerd op een suggestie daartoe van VVD -Europarlementslid Jules Maaten .

De VVD'er voert al geruime tijd actie tegen landen die onwelkome websites blokkeren. ,,Ik ben heel blij met de toezegging van de commissaris voor de software tegen censuur'', reageerde Maaten, die meent dat de ontwikkeling snel kan. ,,Er bestaan al programma's waar op voortgebouwd kan worden. Het probleem is alleen dat de censuurlanden zelf hun programma's ook verbeteren. Het is een wedloop. En het is lastig om de cd-roms met anticensuursoftware binnen te krijgen.''

Het Rotterdamse Europarlementslid had ook gepleit voor harde strafmaatregelen voor Europese bedrijven die meewerken aan de censuur. Sancties zoals celstraffen gaan de EU-commissaris echter te ver: ,,Ik geloof dat het niet zo hard hoeft'', zei ze in een vergadering met Europarlementsleden en internetbedrijven.

De commissaris meldde ook een gedragscode tegen censuur te helpen lanceren voor internetbedrijven. Ze meent ook dat het onderwerp besproken kan worden bij handelsoverleg met betrokken landen.

Onder meer China blokkeert nu bepaalde sites voor internetters in eigen land. De EU-commissaris zei binnenkort met China te willen spreken over signalen dat het land de internetcensuur heeft verscherpt sinds de Olympische Spelen in augustus in Peking. Ze zei teleurgesteld te zijn over dit gedrag van China.

Totaal zijn er zo'n achttien landen in de wereld die internet niet helemaal vrij doorgeven. Dat gaat onder meer om Tunesië, Wit-Rusland, Myanmar en Cuba, maar ook het EU-land Bulgarije heeft bepaalde censuur.

Internetbedrijf Google meldde de Europarlementsleden en EU-commissaris dat YouTube is geblokkeerd in minstens elf landen. Bloggers zijn aan banden gelegd in minstens zeven landen. De zoekmachine van Google mag niet alle sites tonen: ,,Het enige wat we kunnen doen is een melding plaatsen als we een site hebben verwijderd op last van de autoriteiten'', zei directeur EU-beleid Simon Hampton van Google, die de voortdurende pleidooien van het Europarlement voor meer internetvrijheid ondersteunt.

Delen

Terug naar boven