r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hans van den Broek: westen moet druk zetten op Israël

dinsdag 6 januari 2009, 6:27

HILVERSUM (ANP) - Het westen moet Israël concreet onder druk zetten om het geweld in de Gazastrook te stoppen, bijvoorbeeld door de samenwerking te verminderen. Israël lapt al jaren alle internationale rechtsregels aan zijn laars en zal daarmee doorgaan als de VS en de EU het land er alleen maar op aanspreken maar er geen daadwerkelijke gevolgen aan verbinden.

Dat zei oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek maandag in het tv-programma Pauw & Witteman. De CDA'er vindt het geweld van Israël buiten alle proporties, alleen al gezien het hoge aantal doden en gewonden aan Palestijnse zijde. Van den Broek is Minister van Staat en voorzitter van het Instituut Clingendael, het instituut voor buitenlandse betrekkingen.

Van den Broek vindt dat het westen nog steeds uitwijkgedrag vertoont tegenover Israël, onder meer door het schuldgevoel vanwege de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Hij benadrukte dat hij helemaal niet tegen Israël of tegen joden is, maar wel tegen het beleid van Israël. Bovendien denkt hij dat het offensief in de Gaza alleen maar negatieve gevolgen zal hebben, zoals een verdere radicalisering. Hij hoopt dat dit de Israëlische burgers aan het denken zet over de aanpak tot nu toe.

Delen

Terug naar boven