r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Jan Egeland: 'Vredesbemiddeling van Midden-Oosten-kwartet bankroet'

maandag 5 januari 2009, 15:12, INGWERSEN 826

OSLO (ANP/AFP) - De internationale bemiddeling voor vrede in het Midden-Oosten die het kwartet wordt genoemd, is volslagen bankroet. Dit kwartet bestaat uit de Europese Unie, Rusland, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. ,,Het heeft in tien jaar tijd helemaal niets bereikt om een duurzame vrede in de regio te vestigen. Dat komt omdat ze niet met Hamas wilden praten.'' Dit zei maandag een Noorse ex-diplomaat, Jan Egeland, tegen het Noorse persbureau NTB.

Egeland was begin jaren negentig betrokken bij de onderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen die leidden tot de akkoorden van Oslo. Momenteel is hij directeur van het Noorse Instituut voor Internationale Zaken.

,,Het belangrijkste is nu dat de VS invloed uitoefenen op Israël.'' Egypte en Iran kunnen volgens Egeland ook een partij meeblazen, maar de rest van de wereld staat onderaan de lijst.

Hij vreest dan ook dat de huidige Europese bemiddeling om een einde te maken aan het bloedvergieten in de Gazastrook weinig kans op succes heeft. ,,De actiefste diplomaten in de Europese Unie op dit moment, de Fransen, hebben nu eenmaal onvoldoende invloed op Israël en de beweging Hamas.''

Egeland sluit niet uit dat Noorwegen als bemiddelaar weer op het toneel terugkeert, samen met de VS en Egypte bijvoorbeeld. Noorwegen behoort tot de weinige landen die in 2007 de betrekkingen met de Palestijnse coalitieregering aanknoopten, toen Hamas daar deel van uitmaakte.

Egeland laakt het geweld en vreest dat Israël op de lange termijn gezien zijn eigen belangen schaadt. ,,Je kan niet eenvoudig anderhalf miljoen Palestijnen in een kooi opsluiten en de sleutel weggooien. Zo komt er nooit vrede'', aldus Egeland.

Terug naar boven