r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Wilders woedend op EU-parlement na verbod Fitna

woensdag 17 december 2008, 15:12, KOCKELMANS-BLOEMEN

STRAATSBURG (ANP) - Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) heeft woensdag geen toestemming gekregen om zijn anti-Koranfilm Fitna in het Europees Parlement te vertonen. Wilders was uitgenodigd door de Britse Europarlementariër Gerard Batten van de anti-Europese Independent Party om Fitna in Straatsburg te laten zien aan leden van het EP en journalisten. Maar tot woede van Wilders staken de gezamenlijke fractievoorzitters daar een stokje voor.

Wilders noemde het verbod ,,censuur'' en ,,triest voor de vrijheid van meningsuiting'' en een teken van zwak leiderschap van het EP. Hij vergeleek de situatie in het Europarlement met die in Saudi-Arabië en Mekka.

Volgens Wilders kwam het besluit van het EP als een volslagen verrassing. Hij zei niet te weten dat de fractievoorzitters in maart al hadden bepaald dat Fitna niet in het parlementsgebouw gedraaid zou mogen worden, omdat de film in hun ogen aanzet tot haat. Dat gebeurde op initiatief van Hans Blokland van de ChristenUnie, die in het EP deel uitmaakt van dezelfde fractie als Batten.

Wilders wees erop dat hij zijn film inmiddels heeft laten zien in onder meer Jeruzalem en New York en dat ze in januari ook in het Britse Hogerhuis te bezichtigen zal zijn. Overigens is ze op internet al door miljoenen bekeken.

De gang van zaken woensdag in het EP heeft Wilders gesterkt in zijn voornemen om volgend jaar juni met de Europese verkiezingen mee te doen. Een definitief besluit is nog niet genomen; dat valt pas in januari. Vast staat wel dat Wilders niet zelf op de lijst voor de EP-verkiezingen zal gaan staan. Hij blijft lid van de Tweede Kamer.

CDA-Europarlementariër Maria Martens is ingenomen met het besluit Fitna niet in het EP te tonen. ,,Dat heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting. Die vrijheid geeft niet het recht om te beledigen.''

Maar Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD heeft een heel andere mening. Zij noemt het verbod op Fitna ,,onwaarschijnlijk dom''. De film gaat nergens over, maar valt wel binnen de grenzen van de wet, aldus het liberale EP-lid. ,,Wilders heeft nu meer publiciteit en aandacht dan wanneer hij zijn film wel had kunnen vertonen.''

Terug naar boven