r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU wil diamanten uit Zimbabwe weren

maandag 8 december 2008, 18:52

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie overweegt diamanten uit Zimbabwe te weren. Reden is dat er bloed kleeft aan de diamanten. Het zeer omstreden regime van president Robert Mugabe verrijkt zich met de diamanten door grof geweld, terwijl de economie van Zimbabwe instort.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei dat maandag na EU-beraad. Hij had zelf de boycot voorgesteld aan zijn collega's uit andere EU-landen. De EU en andere werelddelen hebben al een systeem om zogeheten 'bloeddiamanten' te weren. Ivoorkust en enkele andere landen staan daarom al op een zwarte lijst.

Verhagen meent dat de situatie in Zimbabwe momenteel ,,met de dag ernstiger wordt''. Hij wijst op de cholera-epidemie die uitbreidt, terwijl ziekenhuizen geen geld meer hebben. Mensenrechtenactivisten verdwijnen spoorloos. ,,En Mugabe blokkeert de machtsdeling die hij had afgesproken met de oppositie. De EU moet nu een duidelijk signaal geven'', aldus Verhagen.

De minister is het eens met de Franse president Nicolas Sarkozy dat Mugabe hoognodig moet aftreden. ,,Hij heeft zijn krediet meer dan verspeeld, zowel binnenlands als buitenlands.''

Om de druk op de 84-jarige Mugabe op te voeren, besloten de EU-landen verder om een visumverbod op te leggen aan een grotere groep functionarissen rond Mugabe. Volgens Verhagen zijn er nog meer sancties denkbaar in de komende tijd.

Delen

Terug naar boven