r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

Dalai Lama spreekt Europees Parlement toe

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op zaterdag 6 december 2008.
Auteur: Perro de Jong

De Franse president Sarkozy en de Tibetaanse spirituele leider de dalai lama ontmoeten elkaar op een feestje van ex-president Walesa van Polen. China is kwaad en dreigt met sancties. Eerder zegde Peking zelfs een top met de EU af. Is de ontmoeting in Gdansk zo belangrijk voor China? Of is Europa zo onbelangrijk? Of allebei?

 

 Dalai lama spreekt Europees Parlement toe

De dalai lama heeft het Europees Parlement toegesproken. In Brussel zei de geestelijk leider van Tibet dat hij niet streeft naar onafhankelijkheid van China, maar in plaats daarvan autonomie wil.

Tijdens zijn Europese tour heeft de dalai lama zaterdag ook een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy. Beiden zijn dan te gast bij een bijeenkomst in Polen ter ere van Nobelprijswinnaar Lech Walesa.

China heeft Frankrijk al gewaarschuwd dat een ontmoeting tussen de twee leiders schadelijke gevolgen kan hebben voor de handel tussen beide landen. China had al een voor 1 december geplande top met de EU afgezegd uit onvrede over een bezoek van de dalai lama aan Europa.

De dalai lama is een graag geziene gast in Europa. In 1988 presenteerde hij vanuit het Europees Parlement zijn voorstellen voor Tibetaanse autonomie. Dertien jaar later mocht hij het parlement officieel toespreken, een zeldzaamheid voor een niet-politicus.

Mijnheer Bruni

Ook op deze reis deed de dalai lama Brussel aan. Daar wuifde hij de ophef over de bijeenkomst in Polen weg. "Het is gewoon een reünie", zei hij. "Ik ga even hallo zeggen, dat is alles." 

Ex-president Walesa wilde samen met andere Nobelprijswinnaars vieren dat zijn vakbond Solidariteit vijfentwintig jaar geleden de vredesprijs kreeg. Dat president Sarkozy ook in Polen zou zijn kwam goed uit, grapte de dalai lama. Want hij wilde na de charmante Carla Bruni nu ook wel eens haar echtgenoot ontmoeten.

Gevaarlijke stap

Van meet af aan was duidelijk dat China 'not amused' was. Europa erkent de soevereiniteit van China over Tibet. Maar elke ontmoeting tussen de dalai lama en Europese leiders is volgens Peking een gevaarlijke stap richting 'internationalisering' van een interne aangelegenheid.

Wat dat betekent ondervond de Duitse kanselier Merkel vorig jaar aan den lijve. Ze had de dalai lama in Berlijn uitgenodigd in het kader van een interreligieuze dialoog. China was woedend, en een bezoek van de Duitse minister van financiën aan Peking werd afgezegd.

Ook verder liepen de Sino-Duitse relaties forse averij op, maar in juni van dit jaar maakte de Chinese minister van buitenlandse zaken bekend dat alles weer bij het oude was.

Europese consequenties

Dit keer lijkt er meer aan de hand.  De top op 1 december in Lyon die China heeft afgezegd was niet alleen met Frankrijk, maar met de hele Europese Unie. En het ging niet om een luchtig onderonsje maar om beraad over de wereldwijde financiële crisis.

Volgens John Fox van de internationale denktank European Council on Foreign Relations, betekent het dat China nauwelijks nog waarde hecht aan de Europese Unie.

"Peking kon de top afzeggen omdat het daar toch niets bij te verliezen had", zegt Fox. "We moeten een onderscheid maken tussen Europa als belangrijkste handelspartner van China en Europa als politieke unie. De zakelijke contacten gaan toch wel door, daar komt geen regering aan te pas."

Olympische wonden

Ondertussen dreigt China ook met een boycot van Franse bedrijven en producten. Zover gingen de represailles tegen Duitsland vorig jaar niet. En ook niet tegen de Britse premier Brown, toen deze in juni een ontmoeting had met de dalai lama.

De harde aanpak van Frankrijk zou wel eens te maken kunnen hebben met de chaotische protesten in Parijs in april toen Chinese atleten met het Olympisch vuur de stad aandeden. China verweet Parijs te weinig gedaan te hebben

om de protesten in de hand te houden.  

Jaques Chirac

Peking liet weten "juist van Frankrijk" beter te verwachten. Een verwijzing, volgens John Fox van de ECFR, naar Sarkozy's voorganger Jacques Chirac. Onder hem was Frankrijk de belangrijkste Europese partner van China, zegt Fox.

"Chirac hoopte dat Frankrijk daar zakelijk voordeel van zou hebben, maar het hoorde ook bij zijn idee van een multilateraal machtsevenwicht met belangrijke rollen voor Europa en voor China. Sarkozy ziet meer in een partnerschap met Amerika, en dus zijn de Chinezen extra streng. Daarmee zeggen ze: 'behandel ons zoals Chirac deed'."

Handenschudden met Hitler

Ironisch genoeg kreeg Sarkozy in augustus nog het halve Europees Parlement over zich heen, omdat hij juist te pro-Chinees zou zijn. Sarkozy's aanwezigheid bij de Olympische Spelen omschreef de linkse Europarlementariër Daniel Cohn-Bendit toen als "handenschudden met Hitler."

Wel praten of niet praten, compromissen sluiten of je op je principes laten voorstaan: het blijven lastig dilemma's. Ook voor Nicolas Sarkozy.

Meer over: China, Dalai lama, Tibet


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa

Terug naar boven