r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Shell ongerust over CO2-beleid EU'

zaterdag 29 november 2008, 9:22

AMSTERDAM (ANP) - Olieconcern Royal Dutch Shell is ongerust over het voornemen van de Europese Unie om industrieën in Europa vanaf 2010 te laten betalen voor de uitstoot van CO2. Dat zei Shell-topman Rob Routs zaterdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Routs wil niet vooruitlopen op de conclusies die Shell zal trekken als Europa een standpunt inneemt onafhankelijk van de Verenigde Staten en Azië. ,,We vragen Brussel voortdurend om een gelijkwaardig concurrentieveld. Als onze raffinaderij in Pernis moet gaan betalen voor elke ton CO2, terwijl dat niet geldt voor onze concurrenten in de VS of China, dan schaadt dat de concurrentiepositie van Pernis.''

De Shell-bestuurder wil overigens niet de indruk wekken dat de positie van Pernis in het geding is. Desondanks heeft Shell nog geen investeringsbeslissing genomen voor de modernisering van de raffinaderij in Pernis. ,,Er wordt op modernisering gestudeerd, maar wat, waar en wanneer is nog niet bekend. Het is nog onduidelijk wat de nieuwe wettelijke specificaties in Europa worden'', aldus Routs.

Terug naar boven