r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

WNF somber over VN-top klimaatbescherming

dinsdag 25 november 2008, 16:28

BRUSSEL (ANP) - Het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en andere organisaties luiden de noodklok over de Europese plannen om het klimaat te beschermen. De organisaties waarschuwen dat de EU haar plannen momenteel zo afzwakt, dat er geen ambitieus akkoord meer te verwachten is bij de VN-klimaatconferentie die volgende week in Poznan in Polen begint.

De EU wil minstens 20 procent minder CO2 uitstoten in 2020, door emissierechten te veilen. Maar Polen, Italië en diverse EU-landen claimen momenteel uitzonderingen. De meeste CO2-beperking mag ook worden bereikt door projecten in ontwikkelingslanden, niet in Europa zelf.

,,De EU is niet geloofwaardig meer als leider in de klimaatbescherming'', zei WNF-directeur Stephan Singer dinsdag in Brussel. ,,Wij zijn dicht bij het intrekken van onze steun aan de EU-plannen.''

De plannen zijn bovendien tandeloos: ,,Er is geen boete als een EU-land toch te veel CO2 uitstoot. Zijn de EU-landen eigenlijk wel serieus over de doelen?'', stelde campagneleider Sonja Meister van Friends of the Earth, waarbij Milieudefensie is aangesloten.

De VN-conferentie over klimaatbescherming in het Poolse Poznan duurt circa twee weken. De conferentie moet de opmaat worden voor afspraken over CO2-emissiehandel door de hele wereld.

Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) is echter redelijk optimistisch. Ze onderhandelt momenteel namens het Europarlement met de EU-landen over de maatregelen. Corbey verwacht woensdag het eerste akkoord: Bij de productie en verbruik van brandstof mag dan 10 procent minder CO2 vrijkomen.

,,Ook met de nieuwe richtlijn voor hernieuwbare energie gaat het de goede kant op voor biobrandstof en groene stroom'', stelt Corbey, die ook verwacht dat de plannen voor het veilen van emissierechten doorgaan. ,,Alleen de plannen voor zuiniger auto's worden wel vreselijk uitgehold. Maar de praktijk haalt de plannen inmiddels in: door de recessie kopen de mensen zelf al kleinere en zuiniger auto's in plaats van SUV's.''

Corbey meent dat Europa zo toont dat het de klimaatbescherming ernstig neemt en dat de rest van de wereld nu moet meedoen.

Terug naar boven