r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Nederland wil commando voeren EU-missie tegen piraten

maandag 10 november 2008, 16:13

BRUSSEL (ANP) - Nederland is bereid vanaf volgend jaar augustus het commando te voeren over de EU-missie Atalanta voor de kust van Somalië. Het vlootverband - de eerste maritieme EU-missie ooit - zal vanaf december helpen bij de bestrijding van piraten voor de kust van Somalië.

De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de EU-lidstaten hebben maandag in Brussel een besluit genomen over de missie. In Nederland moet het kabinet er nog een knoop over door hakken, aldus minister Eimert van Middelkoop (Defensie) na afloop van het overleg.

Van Middelkoop wil het luchtverdedigings- en commandofregat hr.ms. Evertsen aanbieden. De Nederlandse commandeur Bindt zou de missie vanaf de Evertsen kunnen leiden.'De Evertsen heeft al eerder gepatrouilleerd in de Golf van Aden voor de kust van Somalië. Sinds vorige maand vaart daar namens Nederland het fregat hr. ms. De Ruyter, in het kader van een missie van de Verenigde Naties om voedseltransporten over zee te beschermen.

Missie

De EU-missie zal naar verwachting bestaan uit vijf tot tien schepen. Ook zullen er patrouillevliegtuigen worden ingezet. Van Middelkoop zei maandag in Brussel dat nog moet worden bekeken wat het mandaat van de missie precies wordt. De vraag is of het alleen gaat om het afschrikken van piraten en het begeleiden van voedseltransporten of dat de EU-vloot ook actief piraterij mag bestrijden.

Van Middelkoop gaf aan dat de missie niet alle piraterij kan voorkomen, met 3000 kilometer Somalische kust en 16.000 'schipbewegingen' in de Golf van Aden per jaar. Reders moeten zich in zijn ogen ook afvragen of ze überhaupt wel willen varen in het gebied, omdat deNAVO en de EU geen garanties over hun veiligheid kunnen geven.

Piraten zijn de laatste jaren een ware plaag voor de kust van Somalië. Ze zijn in het gebied verantwoordelijk voor bijna een derde van alle aanvallen en kapingen van schepen in de wereld. Ze gebruiken veelal geweld, varen in snelle speedboten en eisen losgeld. Afgelopen vrijdag nog kaapten Somalische criminelen een Deens transportschip met een bemanning van dertien koppen.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven