r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verhagen sluit inzet EU-troepen in Congo niet uit

donderdag 6 november 2008, 19:43

DEN HAAG (ANP) - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) sluit de inzet van de snelle interventiemacht van de Europese unie ter ondersteuning van de VN-missie Monuc in de Democratische Republiek Congo niet uit. Maar de landen die nu troepen aan de zogenoemde EU-Battle Groups leveren, moeten zelf bepalen of ze daar militairen heen willen sturen, zei hij donderdag na een debat in de Tweede Kamer.

Het is volgens Verhagen nog niet duidelijk wat nodig is om de VN-missie te versterken. Misschien gaat het wel om transport en zijn er geen infanteristen of genie nodig, opperde hij. Nederland zet bovendien in eerste instantie in op een politieke oplossing.

De kwestie komt maandag in Brussel aan de orde. Later die week buigt de VN-Veiligheidsraad zich over de zaak. Nederland neemt momenteel niet deel aan de EU-Battle Groups. Op dit moment levert het Verenigd Koninkrijk een EU-Battle Group. De andere staat onder Duitse leiding en daar doen Frankrijk, Spanje, België en Luxemburg aan mee.

Mocht er echter een verzoek van de VN-Veiligheidsraad om middelen of mensen komen, dan zal Nederland welwillend kijken naar haar mogelijkheden, zei de minister.

Terug naar boven