r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EP akkoord met nieuwe Britse EU-commissaris

woensdag 22 oktober 2008, 11:41, BERGSMA 878

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement (EP) heeft woensdag ingestemd met de geplande benoeming van de Britse Catherine Ashton tot nieuwe EU-commissaris voor Internationale Handel. Ze volgt Peter Mandelson op, die terug is gehaald naar de Britse regering in Londen.

Tegen Ashton bestond na een hoorzitting maandag wel weerstand in het EP. Vooral de christendemocraten (EVP) vonden haar erg onervaren op het gebied van internationale handel. Maar de EVP, waar ook de CDA-Europarlementariërs deel van uitmaken, gunde haar uiteindelijk toch het voordeel van de twijfel en steunde haar. Daarmee kreeg barones Ashton de steun van een overgrote meerderheid van het parlement, omdat ze eerder al de andere belangrijke fracties achter zich had.

Het EP had juridisch gezien de benoeming van Ashton niet tegen kunnen houden, maar de politieke werkelijkheid is dat het wel de voorzitter van de Commissie kan dwingen iemand anders voor te dragen. Dat gebeurde vier jaar geleden al eens, toen het parlement de benoeming van de Italiaanse kandidaat Rocco Buttiglione blokkeerde vanwege diens privémeningen over homoseksualiteit.

Terug naar boven